去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
仲有班奴性重嘅幫航空公司護航
旅遊囉
一日唔係旅遊?
咁其實係台灣有問題
我諗大部份地方都希望轉機客入境
好似香港/新加坡爭做航空樞紐既地方
直頭起個商場係隔離吸引你轉機入境玩返陣
呢啲轉機會照計曬兩程而唔係計直航距離?
又真係未試過咁玩
諗真啲又真係
下程機票唔係台灣地勤issue 出黎
出境果下scan 真係緊張到賭大細咁樣
https://www.taiwan.net.tw/m1.aspx?sNo=0042946
應該唔係呀直頭有tour俾班轉機客
台灣轉好似入唔入都要台證?
航空公司應該係稅問題姐
對國家黎講你入境佢冇損失
反正你有departure flight係手
有d 計 sector
其實北美都要簽證先可以轉機,因為要入境
係咁話轉機一定唔入得境嗰班連登仔究竟有冇搭過要轉機嘅長途機
我又想知 如果一定要入境嘅機票
係咪會default收埋入境稅?
其實入境黎講只會睇
1.visa
2.夠錢
3.回程機票
4.會唔會有古惑

其他都唔太關佢事
我諗真係入境 有入台證應該阻止唔到你
不過第2日90%唔比你登機
周圍都有
一落機就係gate 搵人帶轉機客
香港 成田 新千歲我都見過
無check入台證,香港出發同関西回程都無check

你無申請簽證點解要俾你入境?你都on9嘅。
桃園我試過無人理,
行埋去話我係轉機,
佢先開返個欄比我去轉機櫃位
閱讀理解U
其實係冇問題,樓主低調啲啦
你得兩個選擇,一係聽話留機場,一係入境試下囉
既然你覺得可以嘅,其他人叫你唔好,你都唔順氣嫁啦
咁你一係試下,一係直接contact台灣入境問下
你問依度就算人哋試過得,但你最後唔得都冇意思啦
你就算屌哂台灣航空+入境老母,問題都冇解決
全世界都係正常做法
新加坡轉機直頭要求你同一張機票
台灣咁白痴應該係個案 我就唔去轉機啦
留返比啲奴性高嘅人乖乖地留喺禁區等18個鐘
航空公司實叫你唔好四圍走
但實際上係可以自由出入境
同你一樣2015年試過去函館經台北停一晚第二日再飛函館
第一日到咗台北冇攞行李出咗境住咗一晚
第二朝返去機場直接去新嘅登機閘口上機
又冇問題喎
要2程唔同嘅flight number或者唔同日子先當2段
例如1月1號CX564駁1月2號CX564咁都當2段
如果Same day CX564喺台北停一個鐘呢啲就計1段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞