去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
係連登講經有撚用咩
你落地入到境再上黎開post喇
試下咪知
台灣無試過
我多哈試左
韓國有transfer travel會比入境。
有啲機票轉機TSA落 TPE飛
點會唔畀入境?
唔理張機票有冇得stopover
你出入境當地機場就會收你稅
你冇畀唔通航空公司幫你畀咩
桃園入松山走
吹咩
包左離境稅咪冇問題
全世界買機票要轉機
九成係一張過咁買 唔會分開買架啦 咁多數都係第一站出埋後段boarding pass
轉機入境亦都係咁多年係咁
甚至有好多國家推出 入境轉機免費酒店 入境tour之類
轉機唔比入境真係第一次聽
stopover係指下一程機over 24hrs
within 24hrs technical上面係transit
全球絕大部份國家/地區都係可以transit入境
當然你要符合當地入境要求,例如Visa etc
IO只會有興趣知道入境目的
IO如有懷疑你入境目的,show onward itinerary/boarding pass基本上唔會多問
我就未曾試過因為transit被禁止入境/deport(包括台灣)
上個月親身先試過HKG>TPE>KIX
TPE transit 18個鐘入境台北瞓多晚再出發
親友一家3口年頭VIE>TPE>HKG transit 12 個鐘入境打埋邊爐先返香港
點會
大把係分開買
但分開買更加唔會有呢個問題
咁講啦你唔airline佢一定係答你唔可以
可能我孤陋寡聞, 咁多年淨係喺Bali 離境要現兜兜比機場稅
其他地方轉機又好, 真係出境都好
全部都無人care張機票有無stopover
等19個鐘轉機北海道
張機票係咪一蚊?
呢個牽涉到移民局點樣charge航空公司
留名學野
真係幾戇鳩
正常好少聽話唔比入境
咪就係機票到扣左囉
我張機票無stopover, 扣咗去邊
我個陣無
但個機場指示好垃圾
本身係搵lounge入去等
但指示好亂, 行左去入境個位
我以為得我睇錯 , 點知成班轉機人仕都係一齊俾機場指示點錯晒路
運輸帶又得單方向, 但人就全部反方向行, 條帶唔知整黎做乜
繁體支那真係反人類設計
重鳩過賓國個機場
可以玩埋台灣嘛
咁依啲咪包埋個稅囉
訓機場酒店定訓機場
入境應該唔知
都係俾passport

但出境要俾boardingpass
而家入哂電腦應該入唔返去
咁個航空公司職員 都係盡返自己責任同你講唔得
其實唔少機票 轉機時 想出境 都係唔得
你試下夾住第二程飛機張boarding pass 入境台灣
睇下佢比唔比你入
你支那港畜真係麻撚煩.... 早啲支持政府修法禁止所有港支畜入境算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞