去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
香港都有櫃俾人轉機退返120蚊機場稅啦
洗鬼理佢咩,有Boarding pass入得返禁區就得啦,除非佢顛到一落機就截住你或者唔俾boarding pass你。
點唔識法
你咁撚識你講下
got tours tim
Klook都有台灣轉機團。
點解飛日本都要轉機
我自己過去十幾年在台北桃園轉機有10次、8次經驗,真係無遇過話因為機票類型或機場稅而不能於轉機時間出外遊覽。如大家所說,香港機場check-in時地勤已經會同你講呢班機會經台北去(你目的地),最緊要係會講行李會直接寄到(你目的地),並會同時給你兩程航班的證機證。如果轉機時間好短,地勤會提你落機後要盡快轉機,而大家提到的有職員舉牌也是因為時間問題,唔想啲乘客自己搵,目的是唔想阻礙下班飛機起飛。地勤職員唔會理你轉機時去邊度、做啲咩。

到達台北時更唔會被限制行動自由,要等10、8個鐘,航空公司係唔會幫你安排或者限制你的行動自由。有台證就直接排隊入境,申請台證時我會填寫機場酒店,入境目的是轉機,停留時間一日。入境人員什麼也沒有問就直接批準入境。時間差唔多時就跟返正常搭機程序,只是不用check-in就直接入安檢,有齊護照、登機證就直入,順利到達登機閘等待第二程航班起飛。

我係轉機L,好鐘意玩 long waiting connecting flight
可能係香港飛無位,或者我時常遇到的redeem ticket,就會經台北飛日本各大城市。
19個鐘咁ON9
喺機場又ON9
出去玩一陣又ON9
有啲飛日本班次香港冇咁密,例如飛新千歲,而家得因航同廚叉各一班直航,而且唔係日日有航班,台灣飛新千歲,一日有四班。
有啲航點得台灣有香港無,例如星宇有台北桃園飛去函館機場,HX出過一排去函館但而家冇咗。
香港都有
直接寫轉機都會俾你入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞