去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
出入境控制係政府嘅事
唔係航空公司嘅事
除非有人無簽証
要航空公司自費負責譴反
但轉機客有有效下程機票
基本上真係關人撚事
因為嗰啲一落機要即刻上機
唔想啲人亂鳩咁行變no show或者delay
會唔會張機票有停限制? 因為以前好流行機票來回都不可停留(叫來回打义)機票會特別平,另一種最普通票係去程不可停留回程可停留,如果想去程停要補一個stopover 錢。不過近年好少見呢類機票
我上次台灣stop over 去福岡都有出境住左一晚酒店 行下街先再飛
我上次日本轉台灣返香港 得4個鐘都可以岀入境
台灣簽證寫明轉機 出去飲珍奶掃街都得
岀境前問定航空公司 佢哋直接將行李自動送運去第二班機 入境又唔洗再check in多次 勁方便!
正解,做staff幾大都話唔可以離開機場啦,話OK陣間樓主條傻鳩返唔切機場或者搞出其他大頭佛咪奶嘢

不過實際係證件齊全,入境再出境根本唔會有問題,有boarding pass要入返禁區一定唔會有問題
梗係出得
轉機都出兩張登機證,出咗再入禁區無難度
未必
航空公司果時EMAIL同我講話入境果時比稅個關員
最終冇關員冇問我比
所以我估啲入稅離境稅可能都係講個信字
人地都列埋出黎
唔好衝出黎柒乜都話人窮先得架
話鳩人你好巴閉咩
岸9仔, 你直接問, 人地咪直接答官方答案
有入台証, 出去食好野揼個骨去博物館, 再call車返機場都得啦, 佢春知咩, 知左又咬你食咩
去日本都要轉機咁慳做咩春
不嬲你問得官方都答唔俾咖
但咁長時間你出咗去邊個會理姐
做咗港簽/台胞證未呀
因為有啲傻鳩要簽證但又冇申請到走去入境,呢啲時候航空公司要自己出錢掟你返屋企,所以一律答唔可以入境唔洗煩
香港人係要人答得好清楚
根本都無人理
戇鳩鳩
搭單問
Transit 可唔可以攞返 checked-in luggage 寄倉行李?
可以 只要你唔拎晒兩程機票 係香港出發時地勤會問
大部份情況都可以,拎曬全段boarding pass都得,check in時同地勤講想寄到邊一站
24小時當stopover
停留唔同轉機。停留通常指超過24小時
唔怪之得陳同佳仲未出發
當係airline service嚟啫,因為有啲connect flight啲時間好趕,佢廢事你鳩流流唔知行咗去邊度錯過boarding time
航空公司因為會代收機場稅
transit佢冇收到,你咁入境有機會被追
所以佢官腔一定會答你唔入得境

但對各國黎講係會更歡迎transit客入黎
入得黎消費機會更大
佢地先唔care你少少稅,你消費額高過個稅既機會絕對更大

有d國家甚至專門有機制
直接退機場稅比transit客(即係for分開買票既)
唔一定,上次KE地勤課我班機因為係第二日行程可以check through, 但第二程boarding pass就要喺仁川再攞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞