去台灣轉機 長時間等待唔比入境?

287 回覆
6 Like 201 Dislike
機場/國家收唔收機場稅/離境稅
絕大部分情況係睇你係入境/離境/中停
中停又係咪少過24小時

如果係<24小時, 你買機票已經交足稅
國家/機場亦都唔會走去對返出入境紀錄走去問航空公司收錢 航空公司亦唔會因為咁blacklist人
樓豬個例子台灣桃機直程有轉機稅500TWD即係連稅都己經交足

如果中停又有簽證/免簽, 正常一落機冇人會阻止你入境, 直程直過跟住其他人就得

極端地講, 旅客純粹入境之後去離境大堂買個M記醫肚, 再出境都仲得
咪正常咁拎
行李帶等行李-> 登機前拖住件行李再做一次checkin
正常係default直掛, 可以攞住件hand carry 直接入境玩
全對
即係電梯左行右企咁
地鐵一定叫你企定定
當有人PK嘅時候無責任上身或賠償
個系統咁19唔differentiate轉機定上機
航空公司咪多謝曬
其實不嬲轉機都可以出入境
(當然時間太短或者冇visa另計)
話唔可以嘅根本係唔識但要扮專家
台灣係上年先加機場服務稅
仲寫到明你轉機的話,就算機票冇include機場服務稅,你一樣可以出境
之後同airline補返錢就得(官方講法)
所以唔存在“唔出得境”呢樣嘢
但個post係講打去華航話唔得
台灣當局話得
華航不嬲戇撚鳩
其實張飛買左transit 而唔係stopover
夾硬出境 的確可以搞到底花左 未來入唔到中國台灣
同埋個post講嘅嘢都係一個Facebook post
再退一步華航個staff講乜
聽嗰個理解到啲乜
一樣係unknown

而台灣官方講嘅嘢根本係最準確。
入境稅係中國台灣賺 唔係航空公司
https://www.taiwan.net.tw/m1.aspx?sNo=0042946

交通部觀光局重新啟動「過境旅客入境臺灣觀光半日遊程」活動,歡迎在臺停留7至24小時以內的轉機旅客,持有效簽證或免簽證者入境臺灣體驗觀光半日遊程,並將自臺灣時間112年5月1日開放活動網站提供報名預約。

做五毛個底花咗就真係入唔到台灣喇
同埋張機票一早收咗機場服務費

上面係FB貼圖嘅同一班機喺華航官網機票價個breakdown
啲專家會扮盲㗎
痴線咁如果過夜機未迫人訓機場

如果有入台證 照入境出境頂多無得拎行李

其他國家例如新加坡反而力推呢啲轉機出黎玩一陣嘅推廣
出唔到境咁著數
咪係,
我好懷疑你唔識英文
台灣無試過
但我亞洲歐洲好多國家都試過
係無得拎行李
加埋預手提行李再check一次
所以頭一程免稅店買嘢要就住

上面條柒碌唔識英文
條款寫話呢個case 無提出轉機service (即係要自費搭車)
佢睇成唔可以入境
屌 你列埋出黎#83點駁
個位光速屌西巴打都似個D有理冇理笑鳩左人窮話人閪個D垃圾連登仔
任何遊客嚟香港同一日入境出境
張出境機票仲可以退番離境稅

講白啲離境稅通常係逗留某啲時數以上再出境先收
啲人拗來拗去就係唔提呢點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞