有冇人常過澳門打poker? (2)

226 回覆
7 Like 6 Dislike
flop 無人郁 , turn double flush draw 我覺得sb都會bet for diamond draw,或者中左j保護一下 所以會call個turn ,
river跌A/K/Q 唔係梅花diamond 我都會轉bluff (因為係single raise pot , 我可以有ak aq aj.. etc )

但最理想當然跌呢隻梅花5.. (佢係8-9梅花就好了 爭啲啲)
我呢個sizing 都係aim ax梅花 /89 梅花

或者就真係睇下有無kx 梅花 覺得我拎住隻梅花A bluff去捉(因為我都幾鬆)
有冇人一齊夾gto wizard 高級版
比著我係佢可能都會諗一陣然後crying call
佢Block 咗98s, 剩係輸A花K花同43s
仲要utg 未必會open 43s, 加上的確有人係會癲到拎a花blocker all in bluff , 你亦都可能係比佢細嘅花raise all in(雖然面對一個pot size 嘅bet J花T花應該都係just call)
翻咗牌你重ALLIN?
你個5bet size太細?
第一下
9bb
其實揸住Ax應該bet幾多好?
我會話9bb無做錯,但佢raise完你
你得2個選擇 FOLD/ALLIN
依家raise返佢唔上唔落,佢FOLD就好,依家佢跟你就唔知點處理

到翻牌再ALLIN就係一定錯
CALL都得,但一定唔會再raise
佢AX KX你更加唔應該Flop後ALLIN

翻完牌佢贏面大過你
應該咁講 我原本諗佢個範圍應該K10-Q A10-Q
掉返轉 cold call 5bet with two broadway 太易比你個range dominate 反而call 啲low suited connectors 仲易處理 中咗/出low board 都可以攻擊你個range 好易起你成組
其實可能係我地諗得複雜人地根本就無範圍呢樣野 咩都會跟
後位仲有兩個 ako 翻前我會傾向all in / fold 多過5 bet 呢個sizing

因為flop到呢啲牌面真係極難處理

任何call 得你既 overpairs / 黑桃flush draw/奇怪牌 呢個牌面面對呢個spr無可能fold 唔係好明你flop期望打走到啲咩 既然純賭不如翻前處理左去 可能對手仲會簡跑兩次
打左咁耐我好少見cold call 5bet 有呢啲range , 無位置駁你overplay真係拎細shooters 多過 拎呢啲明知會比你dominate既牌
同我睇法一樣
FLOP後ALLIN一定錯先
算啦當交學費下次又諗多樣野
可能我當左自己打錦標賽咁打
不過你地應該有啲交手紀錄 佢個range闊到拎呢啲牌cold call你 / 或者好憎你想賭下先會call
無啊打完呢手我都即刻bookmark左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞