「救生艇」計劃港人申請PR獲批無期 子女或被逼輟學 今赴渥太華請願

173 回覆
127 Like 14 Dislike
照你咁講法咪所有移民去人口老化國家嘅人都係中龐氏騙局?

咁難道移民去印度,非洲先係明智選擇?
咁你會唔會太廣義去詮釋而去濫用呢個詞語呢?

你搵到同龐氏騙局情況上少少共通點就話佢係,
呢個謬誤就等於爸爸有鬚所以有鬚嘅就係爸爸一樣。
上面d 人連咩係ponzi 都未搞清楚
我覺得問題在於啲人聽完人分享就信到十足 自己唔做下功課 出咗事就要人負責 加陣仲要政策日日變 自己都唔做足功課咁無人可以幫到你 間唔中碌下移民group 見到仲有人問緊啲低能問題就知咩事
算吧啦,唔使同啲傻仔拗
去到今時今日都仲係有一堆好似佢呢啲咁嘅所謂黃絲,睇得出佢係嗰啲一聽到你哋話開移民救生艇國家係騙局、拖慢你哋等等,就會覺得你哋響度唔知恩、唔感恩嗰啲懶正義嘅物體
笑鳩佢用字姐,佢就咁話騙局咪屌佢唔入
你都痴撚線,幾十歲人仲咁撚多性幻想,
我純粹話啲人亂鳩咁用龐氏騙局呢個term,
佢就咁話騙局係冇問題架,
你諗到咁撚多野出嚟又唔感恩,又懶正義,想像力嚇我一跳
咪成個on9仔咁啦,
你樓下就心水清。
佢唔知咩係work permit
佢只係要ii做黑工
如果你有fact check清楚、分享D啱嘅野畀人嘅你驚咩出完事要負責先?

而家係咪因為要so call鼓勵人分享就連有人提出錯嘅資訊都唔可以指正呀

癲到你
佢係分享自己嘅經歷喎
加拿大拖批PR,嚟緊5月會有人去請願,如果唔想去,咁不如幫手聯署,聯署link:

https://www.ourcommons.ca/petitions/en/Petition/Details?Petition=e-4937

要集氣升級件事Hong Kong Watch先有力做嘢
即係一句講晒

收成收得多走精面變收皮期
400幾港紙都唔肯畀
唔諗清楚就攪移民
你覺得係咪係
咁有資訊性都唔pin
樓主pin this
你叫五毛pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞