「救生艇」計劃港人申請PR獲批無期 子女或被逼輟學 今赴渥太華請願

173 回覆
127 Like 14 Dislike
其他係慢但Home Office係算高
樓主唔pin
嗰班撚樣本身有籍或者已經攞晒PR
分分鐘樓都買埋岸已上
只會見到加拿大救生艇帶嚟嘅好處
你班揸permit嘅出句聲
喺佢哋眼中都係多投訴
唔識感恩加拿大
澳洲呢?
一早揀澳洲咪好囉, Perth 時區重要同香港一模一樣, 可以同心親朋戚友facetime時間容易夾
如果有香港人做到好似馬斯克咁有錢, 分分鐘整一個新市鎮好似香港咁, 不過舒適程度仲要好過新加坡都得. 不過呢個新香港, 容許任何澳洲公民喺度住(防止大中華膠思想).
而且又近日本, 東南亞

仲要失業率低過加拿大

如果到時真係低效率處理救生艇計劃
咁咪即時申請working holiday
多得有個「神」之前係咁教人$7 eta 拎visitor record
其實有心黎就一早黎左
識有啲人話想搵多幾年錢先
咁就咪撚怨話批得慢啦
你都等得幾年先黎唔爭在等多幾年先批
其實優先左架喇
最早果批黎當1000人申請pr 10個人做野 4個月批到
而家咁撚多人當10000人申請pr 都係10個人做野 要耐啲先批有咩問題 唔等得既話你又等多幾年先黎?
知唔知行ee啲人等得仲耐呀
等緊pr係唔可以離開定點
如果有白領工1年經驗不如直接離開加拿大報ee cec
係香港搵多3-4年錢再返去
原來係咁
屌,現家建議要優先處理呢班仆街,真唔公平。
加拿大又極on9, visitor 都可以讀書
大家咁話啦
本身經濟好嘅時候,理論上唔會出事
同埋佢本身唔係自己用大人身份一手一腳搞移民
佢未必明每一個steps/ parts都要有身份先續到
其實加拿大都有類似規矩
由SP->PGWP嗰下其實仲係可以留喺境內同工作

但問題係出Social Insurance Number上(即係類似香港嘅身份證
呢一set號碼係有限期,一過期就唔可以返公司
有啲大公司/政府嘅HR真係會跟
又或者一開始出Offer時,份約會自動跟Work Permit/ SIN有效日期
所以先造成等候期間要停工
(要有新work permit先續到SIN->續約

一日未批work permit,單純畢業生身份有好多公司都唔會請
因為HR唔想煩
所以先至會叫啲人喺畢業前最好返定一份part-time
儲定三期糧單去申請PGWP & 全家人permit
死返去香港啦
如果真係因為佢咁教人走精面,啲人因為咁而出事咁就真係好笑啦

要唔要問番佢本人有咩回應
facebok有個page owner就係T2轉BNO Visa, 上年已經拎咗ILR
其實係比想像中高, 星期四pass 路試, 下個星期二已經郵寄收到正式車牌, 計埋中間星期六日, 即係1個working day 就寄出個車牌, 快到嚇親
好快玩爛
所以到左26年就會有大批人出現呢個問題
owp 25年頭先deadline
呢家搞定差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞