「救生艇」計劃港人申請PR獲批無期 子女或被逼輟學 今赴渥太華請願

173 回覆
127 Like 14 Dislike
你呢個係一般情況嘅permit holder
但香港救生艇係under 人道category
所以係冇相關保障

Ref:
https://www.threads.net/@ken_lui_66/post/C5wL2_sxLTC/?xmt=AQGztlSPR6-5JRUaYpM4DIQESEJaJESvwaYt3yJwh6XoQA
我哋留港人士又係超哥帶領下贏一次!
本身plan 好拎埋passport 4年幾就回流

依家起碼要6 7 年,打亂曬計劃
先唔講stay果part啱定錯 單純stay work permit過期你可以點? 無了期咁等十年八年先批你 唔返工齋燒錢 你等?

但佢寫明75日
你信咪得囉
咁UK呢方面好好多
呢個concept唔少人講過 "population pyramid scheme"

龐氏騙局係用不事生產 用新人嘅錢做舊人嘅"利潤"
加拿大而家個社會係唔撚生仔 用新移民嘅勞動力服務慢慢變老嘅人口

再加上起咁少樓 新人賺嘅錢 好多都流返去已經買咗樓嘅人度

龐氏騙局冇新人入就會爆煲
而家呢班新移民 暫時冇病冇痛 又做到嘢 咪好似冇事
過多十幾廿年 我地都老 個社會都唔知點算

其實老老柒柒而家個醫療系統都不勝負荷
你都識講係不事生產,淨係用新人帶入嚟嘅新資金比舊人。啲錢係入面困獸鬥,係唔會有增長。

而家新移民係會做野有生產力,會賺錢,
經濟係有增長,唔係0生產力。
只不過賺到嘅唔夠冚人口老化嘅支出。

好多人唔識,係度亂用,乜都話龐氏騙局
唔一樣嘅情況唔需要硬格濫用拉埋嚟講。
喺個比喻入面 "錢"對應緊年輕人嘅勞動力

除咗繼續入移民 (或者到時有AI robot)
當呢代人都要拎佢地嘅"payout" 加拿大根本畀唔起
本身boomer 已經透支曬下一代資源,成個世界都變曬倒金字塔,你仲以為有payout, 唔係點黎最後一代
另外佢成撚日响個group 睇心情屌人
有時伸手黨佢會勁詳細答
有時d 人做晒功課問野都要俾佢窒
成撚個停經八婆咁
之前肥sam 開live 爆晒粗屌鳩呢d 人

政策發生問題點解唔問得
人地支那 印仔咁團結
係某部份香港人咁仆街
龐氏騙局嘅操作原理下個結局係唔會有變數,因為佢0生產,必然會走向爆煲。

但而家新移民生產力有幾多,第日夠唔夠冚佢自己嘅退休支出,係未知之數,有機會唔夠,要搵新資金冚,你要玩比喻,就係投資失利,係有變數嘅。

咁可能新移民生產力好強夠支撐到社會之餘,賺埋自己退休個份支出呢?咁咪係投資正確囉。

總之你死都要比喻嘅話用龐氏騙局都係唔啱,頂多係投資正確或投資失利
賺埋自己退休個份支出

支出 即係買人地嘅產品/服務
population pyramid scheme 一直講緊係將來唔夠勞動力
你叻 你有錢 到時咪幫手扯高個價格囉 但勞動力少過需要嘅服務 就總會有人畀唔起

好簡單問句 當越來越多老人 你喺邊度變啲醫生護士畀我
所以香港人咁唔願意分享
呢個係所有人口老化嘅國家都會遇到嘅問題,
但係同龐氏騙局係兩回事唔好撈埋嚟講
加拿大其實一路都係親中
搞個pathway就係要睇清邊個係漢奸走狗,撚到佢地冇晒錢再返嚟香港俾一路忠心嘅中國人杯葛恥笑
如果人口老化係問題
我諗大家應該去中東
冇人口老化問題
好彩我PR卡都拎埋
你地慢慢係等
但中國因為language barrier
冇得好似美加咁飲鴆止渴

所以唔會話中國個demography係龐氏 因為佢根本冇資格咁玩

BTW多口講句 analogies are highly g-loaded
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞