「救生艇」計劃港人申請PR獲批無期 子女或被逼輟學 今赴渥太華請願

173 回覆
127 Like 14 Dislike
其實加拿大一向都話優先處理HK Pathway,由第一日已經咁公佈
只係佢內部有無偷雞改就得佢先知

上次已經偷雞改過,之後佢自己on9唔小心公佈左,唔對現承諾先話「班細搞錯」,一樣繼續有特快
喺英國合法居留五年攞 ILR 係其他 visa 都係咁安排
包括難民
人地唔會今日先唔識點做
遲多一兩年會唔會又出現citizenship 類似既post
Citizenship不嬲都俾人屌到仆街
加拿大喺武肺之後先後知後覺轉晒online

以前用paper form成日都唔見申請/ 通知漏咗/ 入黑洞(台灣group好多分享
有啲慘到追佢幾鑊都係叫佢等,到最後先話搵唔到份application
叫你重新排隊

武肺後開始online做
但都成日拖好耐冇回音,遲嚟先上岸…etc

根本呢個國家嘅教育淨係教撚到啲人發夢/ 躺平/ 吸毒
有無諗過呢班唔係全部都係過曬30歲,點會有550 EE分
無可否認一開始都係佢幫到好多人手
不過後期開始變晒
又咁啱太多人申請令到呢招唔work
佢應該要教人申請番minor sp
所以上面有人話咩大陸人方法,明明我就記得嗰時個個都係教咁樣做
pin?
樓主唔敢pin 架啦
事實大陸人都係咁玩 玩咗好耐
一方面跑數收移民但另一方面個system 又唔migrant frendly
其實係唔同部門唔同速度
BNO visa, NI同車牌我黎果時都好快手
佢個仔2年後17歲大約Grade 11/12都好大鑊
因為都接近報大學
如果去2026年都仲係呢一個速度,佢個仔隨時要第一年用留學生身份讀書/ 整一個冇意義嘅gap year
應該大把人會加錢做快證
星島收皮啦,等緊簽證審批留在當地係合法架,我岩岩Google下都搵到

"If you apply to extend your stay in Canada before the date you’re supposed to leave, you can legally stay in Canada until a decision is made on your application."

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay/after-apply.html
有啲仲要19年唔喺香港
搭順風車 咁啱本身已經喺加拿大
一畢業就經Stream A 申請pr

然後而家仲要屌返你轉頭
計下29歲、PhD、5年加拿大工作經驗、語文爆分但冇加拿大學歷都只係526分
有幾多人有PhD、語文爆分未計你得一年加拿大工作經驗

成日覺得加拿大套移民系統好撚反智
EE就咁既條件都移唔撚到
但d新移民個個都係做基層工
世襲制
其實政壇同商界壟斷得仲勁
去外國為小朋友好每次聽到都笑到腸都甩
係咪嗰個咩女工教
個個當佢神咁拜
騙局就騙局啦,點龐氏法呀?
同龐氏騙局有咩共通點?
比咗錢佢幫你投資咩?
騙咩局?
我同大把人都拎到PR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞