Rimworld新DLC Anomaly 12/4發售 賣人皮同器官都未夠 捉去變異型變喪屍守家

175 回覆
25 Like 2 Dislike
戒毒 好易令到人物暴走 有機會殺自己友

又或者去打擾地圖上本來唔會主動攻擊你既種族 例如未喚醒既機械族 蟲族

無左對腳就唔識行 變相搞唔出事咁解姐
用空投倉,塑鋼同零件夠輕,用空運都ok
一個外邊圖通常3個空投倉可以搬晒塑鋼
而且除咗落地可能有敵人,掘足全程都安全
帶定睡袋 食飯枱 棋盤去旅行

搵自己地圖通常係鐵,離地圖邊太近一襲擊就gg
直接死左兩個
焗住loadsave
我需要塑鋼>起地質掃描器>需要高級零件>研究精密製作>需要多重分析裝置>需要塑鋼
未升到投射倉同遠距掃瞄之前,盡量慳啲用塑鋼,咁場上面嘅都夠用
依家可以打名search礦都算方便
岩岩周圍做礦工
搵到兩隻機械族同兩粒高級零件
機械族勁撚好揪
5條友圍佢3個差啲死
同埋高級零件一定用買
賣兩件用垃圾皮做嘅風衣,可以換一件高級零件,DLC就披肩
好過用料同時間整
到能夠屌打機械人就代表你精通呢隻驚
武器應該整邊啲
仲用緊濕鳩左輪同小刀
電能步槍穿甲 自動霰彈對人,兩個射程短唔啱野戰
狙擊 栓式步槍啱野戰,要人仔射擊同 武器品質較高
鏈式機槍 理論上最強,但如果用killbox 好易射爛陣地 限唔到流
突擊步槍最萬用,換句話就係唔上唔落

近戰冇DLC就係塑鋼長劍

另外要整EMP手榴彈對付機械人
手榴彈 鈾製破城槌要嚟拆機械人啲炮台

其他武器都係過渡用

不過用咩睇你點玩法
我自己一定要近戰拖住射手先敢打唔會互射,人仔要企喺6格以內開槍先避免friendly fire,所以我一般都係用霰彈
呢隻GAME用手製玩友唔友好?
以為運輸艙係可以來回
求其射左條友去勁遠
而家行勁撚耐返黎
Biotech果啲機械蟲廢撚到
你要帶埋料俾佢整空投倉射返嚟
即係出去掘礦嘅人仔至少要有建築6

如果冇我會射埋隻馬俾佢騎返嚟
我直接射左去人地部落
如果你手制玩到AOE嘅話可以試吓
空投襲擊
我就成日大太多動物d草 飼料 唔夠食
所以會拖幾十隻馬 牛去第2個map放牧 順便掘礦
但d礦重 所以真係要拖幾十隻出去
半即時戰略 手製難搞啲…

打唔贏諗住用暗黑兵法拎牆圍住餓死佢
班癲佬直接炸開牆沖出黎
發覺巴打 越玩越有諗頭
啲研究就快做哂
可以全速起野/整防禦/收集資源
終於可以自製零件
台積電996正式啟動
點樣身體檢查 check 下人仔有冇中招
岩岩打潛伏怪比佢近身打左下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞