Rimworld新DLC Anomaly 12/4發售 賣人皮同器官都未夠 捉去變異型變喪屍守家

175 回覆
25 Like 2 Dislike
我以前只係玩到用屍體做飼料同賣人皮外套
實在太善良了
坐飛船最後要等引擎撻著,十幾日內差唔多每日都會有人嚟襲擊
兩個人應該好難守住隻船

我第一次玩又想係去坐船
隻船喺極地冰蓋,準備好食物藥物10幾個人帶晒動物同電池出發
我唔知原來要守咁多日,冰天雪地守住隻船,掘山洞瞓,啲牛雞最後都差唔多劏晒,仲死兩個人

最後隻船唔夠位坐晒全部人
留返一個70幾歲老人癡呆嘅阿婆,同剩低幾隻狗目送其他人坐船離開
點養到咁多人
3條友都唔夠野食
局住夜晚訓覺出去殺怪
種田 然後再起個冷氣房 雪住啲食物
一開save就整左塊10x10既田種稻米
去到冬天一半已經唔夠食
唔係天降運輸艙送左堆乾肉既話
個save已經又收皮
唔好靠一種食物
同埋稻產量低
一個人仔每日食兩至三餐,最低級餐10單位做1份,普通地種米7日收成,普通難度每次收6單位,即係換算每日產量係少過1單位

簡單講人仔單純食米,每人要種廿幾格先勉強生存,未計收穫失敗日蝕毒氣火山冬天熱浪寒流影響收穫
你用100格 surplus 30幾格種定冬天儲糧其實唔夠
但種幾多要睇你揀個地點種植期有幾長
種田黨最好係配合養雞養牛,蛋同奶係最穩定來源,除非空投襲擊放火燒死佢哋

初期玩就係要令自己冬天唔死
稻米同粟米每格產量係差唔多

不過米係成長期短,要係咁收同種人力需求大
粟米人力需求低啲,但人仔技能低種唔到同埋會失敗冇收成,成長期長中間易出事渣到冇

遊戲原版4種主糧都各有優劣
次次都係玩到啲機械人破牆入嚟就輸
而家頂到第一個冬天
研究緊水耕+地熱
應該可以順利過到第2個冬天
基地設計要諗埋點對付破牆同空投,呢個操作上好多變化
Kill box大同小異太無聊

點解唔通電
㩒重新連接?
揀哂全部㩒 無反應
佢好似係有電
但係無個電既特效
係咪有bug
唔夠電下麻?
個太陽燈都2900W
佢太陽燈唔著
但係啲水耕又無話通電
佢應該係通咗電,但唔夠電所以冇run到
你有一格有人種緊,即係其實係通咗
我估
Btw
木材唔緊張嘅話用營火好過電暖爐,唔駛咁食電
出面天氣仲未跌到7度可以拆屋頂用太陽光慳電,低温先封返屋頂用返太陽燈
甚至乎唔用水耕,單純室內種
100格田夠4個人食,配埋肉fine meal 可以8個
無啦啦有兩條友話想係我度避難
任務提示話如果住得開心會加入
然後我見天氣轉寒比左唯一一件大嬲佢
點知兩條友仔叛變 仲話計劃已久
接到個任叫我去盟友基地幫拖
護送佢地撤退
但點解佢地撤退完我返唔到屋企
係咪要打完d 敵人先走得
呢隻發電得噴嗰吓先發到電,你要起舊電池去儲起啲多餘電
好似係
世界地圖嗰到組唔組到旅行隊?
組到 , 但只可以組由屋企出發既旅行隊
場上面有敵人嘅話要去到地圖邊緣先可以走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞