Rimworld新DLC Anomaly 12/4發售 賣人皮同器官都未夠 捉去變異型變喪屍守家

163 回覆
24 Like 2 Dislike
https://store.steampowered.com/news/app/294100/view/4160834030793878434?l=english

Tynan最鍾意玩突擊,上個月公佈,一個月未夠就發售

今集啲內容都好雜,但主要係圍繞玩黑暗神秘風格 克蘇魯 Dead Space

一堆噁心怪會從地洞度不斷爬出嚟,佢哋會污柒土地浸蝕人仔,要潛入地洞解決洞入面嘅Boss先可以解決問題,而火就係人類最好嘅武器

新邪教勢力 新敵人
以前Rimowrld ideology已經可以自己整邪教,處決,死鬥,燒香,過聖誕,不過啲儀式多數只係俾人仔娛樂吓調劑心情
今集邪教嘅儀式真係有用,可以通過獻祭人類獲得超自然力量,隔空捉人,復活死屍,心靈狂暴,吸收靈能,調教洗腦
亦有被生化金屬感染嘅食屍鬼,冇智力想食人嘅佢哋唔識工作唔識用工具,但佢哋比建制官員有用在可以全身改造鑲鐵板加爪加觸手

而敵人用嚟對付你嘅一切,只要捉住佢收容研究,最後都可以為已所用
依家人仔唔止可以剥皮拆腎,命可以用嚟獻祭,死咗條屍可以復活,轉化佢做食屍鬼一世做異型實Q
搞到以前用奴隸著鐵甲做肉盾擋子彈嘅我都顯得善良仁慈

上集Biotech冇屌晒鬼,今集亦有番新結局,原文:
The monolith is the source of everything. The monolith is the conduit. Its power must be defeated. It threatens to twist and destroy everything we know.
But the only way out is through. You must grow the monolith’s power, widening the conduit that leads into the void, until you can finally crack it open and face the world-twisting hell it unleashes. Only then will you be able to step through into a place of nightmares, touch the machine god, and choose your fate.
睇落Rimworld需要一位宇宙水電佬嚟通通佢

4月12日聽日發售
又要買
漏咗講
Rimworld亦會更新1.5

壁燈
讀書系統
地下纜線
清潔室內
一鍵mark礦
朋友依家可以海上來
可以趕走商隊
可視化心情 敵我 HUD

其實mod都見過晒
又要等D MOD更新
1.5beta公佈咗好耐
要update嘅都應該準備好

Btw
睇嚟連登冇乜人仲有玩rimworld
好玩係好玩 次次裝太多mod撞哂又load勁耐又bug就無心機玩
等一排先 呢家1.5 D MOD得5000個 1.4有成萬八呀
唔裝 mod 玩唔玩到?
一定玩到
睇完個post好似幾有趣,第一次玩要唔要買埋dlc先?定玩咗主遊戲試試先
又要執mod
第一個諗法係呢個
又要等mod update 又要經歷執mod game crash 要執mod 既時間
乜野game黎
RimWorld係基地建設類嘅sandbox驚
克蘇魯只係今次DLC嘅題材
未玩過一定要試咗主遊戲先,或者睇吓實況片,不過原版我唔知有咩片係好睇

呢類基地建設驚一向叫刁民模擬器,RimWorld嘅人仔更係刁民中嘅XO
同埋遊戲隨機性大,未必個個接受到
但好玩在玩家對付人仔嘅方法亦非常豐富,死已經算相對仁慈嘅選擇
同埋好多有心人整mod豐富遊戲體驗

主遊戲折扣不嬲唔多,想試隨時買冇所謂
DLC計埋呢個有4隻,本體啱玩再按需要買
本體已經好有趣
不過出咗咁多年玩家都撚到熟晒,所以先要mod嚟調劑下
輕量科幻版dwarf fortress
起基地 守家 處理人仔需求
有DLC一向用原版體驗咗先
點先可以令到人仔將啲食物儲存喺啲冰室裏面同埋放喺飼料區度
儲存區有分優先度
喺冰室劃一個只存食物嘅區,優先度高一級人仔就會搬過去
飼料區一樣,只係飼料可以只劃一格,優先度再高食物儲存區一格,咁消耗咗小人就會自動補充,又唔會放晒出嚟變壞
Thanks
點set優先度? 我見啲寵物會自己去儲存區食嘢…

左上 priority嘅位

寵物最好另外劃一個專屬活動區,撇除廚房 食物存區 飯堂,飼料區喺活動區入面
咁佢哋就唔會自己走去食人仔食嘅嘢
超好玩 其中幾個隔一排又會想玩翻既遊戲
真係好玩又多mod
但一多mod就好易撞
玩到後期太多人太多資源又會好lag
一玩又唔見幾個鐘
新DLC好唔好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞