Rimworld新DLC Anomaly 12/4發售 賣人皮同器官都未夠 捉去變異型變喪屍守家

163 回覆
24 Like 2 Dislike
自己推post

試咗新開局2人+食屍鬼
太耐冇玩唔記得點起手,骰人仔冇識建築,只玩到好基本

見到食屍鬼 隱形怪 喪屍,都係啲純近戰單位,新怪係循序漸進
望落得人驚,實際打唔算太強,但機制應該上限會好高

新音樂聽落唔錯
成日玩玩吓自己養嗰啲大型寵物成日會咬死自己
技能低唔好搞出面啲食肉動物
經濟動物以外養嚟真係純粹娛樂
食屍鬼好麻煩
又唔做野又要食屍體
又拎唔到武器

最近買咗嚟玩,初步上手之後完全係精神時光屋,跟手買哂全部DLC。
新dlc開局好難
一行出去就遇到隱形鬼
新手推薦睇依個教學系列,簡單易明,上咗手就好快搵到個樂趣。

https://youtu.be/CpoHIKCJpf0?si=ErjTxBug-RirPLBp
佢可以自己獵啲小動物順便練格鬥
唔怕受傷斷手斷腳都識復原,早期都幫到手
同埋佢食trait 基因 改造,有心應該可以撚到佢bio hazard 個追跡者咁

睇人講今集啲潛伏怪好變態,俾怪一搲就可能中而且冇病徵,可能感染晒成個基地先爆出嚟,RimWorld 版狼人殺
冇返隻食屍鬼看門口真係唔掂
會感染變做怪?
我琴日拎咗個人仔同佢打

最痴線係會潛伏,喺日常接觸度感染其他人仔
今集可以身體檢查邊個有事,但醫生都可能一早中咗招,你搵唔到邊個之餘仲會俾醫生藉檢查傳俾其他人,成個基地咁就收皮
成個恐怖驚慄片橋段
聽落好癲
要一開始就困住個醫生先得
睇落好似無新系統? 之前d DLC 有技能, 文化, 外星人, 細路仔等等
成個邪教技能樹就係新系統
各種機制怪物同事件戰鬥
自訂部分冇上兩個DLC咁豐富
但暫時睇至少好過Royalty
依家唔少人俾喪屍破牆同隱形怪打到嗌救命,中後期肯定好多挑戰
有玩家發現冇用,可能人仔一加入已經被寄生,包括開局自創人仔
但你喺佢加入嗰陣點check都係冇嘢,要等事件出現佢留低痕跡先可以搵到,而之前佢已經傳染開去
500hrs 留名
不過未開新dlc
數據一多, 就會lag機,
FPS初時由60去到40, 最後得番5,6 - 10.
諗住龜吓機械人科技先去升異常等級
發現係冇用
到時到候就會提升事件強度

想話唔俾班怪打到,個石碑就傳咗個人仔去個密室地圖,遇怪冇得避
我都同你一樣諗法升左機械人先再升異常,
依家第二年但係仲未搞trading,
就快無晒零件, 仲有隻地底大怪要打
CE 同 forbidden mod 都未有1.5?
機械人真係食資源
我研究完都唔敢發大搞,驚財富暴升

地底怪我諗要整新嘅噴火武器先得
原版啲放火兵器完全唔掂
係幾百個鐘
我反而嫌緊依家啲敵人無戰力想升下
但係又驚一升唔夠打, 打左暗夜未,
突然隻game變左don't starve出黑位比人打要狂起燈
驚仲有啲類似既野會好難處理
有MOD好似可以㩒制洗CACHE D野 or sth else 會快返少少
MOD已經有快測好癲
進階我只係打過奇美拉同俾石碑傳送去迷宮

我見初階就有得升步槍同火槍,但我最勁嘅武器只有一把喺事件執返嚟嘅步槍
同埋我得3個人1個奴隸1隻食屍鬼同掃地機,太少人先唔敢升

尋晚發現啲邪教徒捉返嚟研究會有進階點數,算係比較安全嘅研究材料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞