日元突破152創新低,再咁落去會唔會滅國......

771 回覆
200 Like 31 Dislike
唔識經濟
但睇落日本根本唔可以加息加得太急
一黎佢個通脹岩岩先叫有啲起息
二黎佢加得太快 美日息差縮細
會影響到美股表現 黎緊仲要大選
美股如果因為咁有大嘅波動 鮑sir就唔會輕舉妄動再加息
甚至乎要再減息救市
但岩岩美國cpi出左仲要有通脹回升跡象
咁搞落去即係死局 日本唔可以出手救日圓 除非佢同美國反面
有錯請指正
另外黃金呢排咁強唔知關唔關事
個餐廳cctv post已經見識到一大堆弱智
睇5算.
買隻Rolex +10%
如果美國剩係低息環境
俄烏冇戰爭炒起油價
安培個套未必失敗
係計漏埋日本本土班人唔想消費
冇學過econ咩美國加息完全唔知點影響
一直唔清楚嘅問題4行就解答到
越跌越多人去日本 我驚佢陸沉多啲

唔好漏左
因為日本平民好清楚政府係度搞緊乜鬼鼠野
對政府不信任
政府做乜都事倍功半
日本政府一路都想有通賬. 加上政府有錢可以用財政方法offset 個通脹. 如果真係出現今日100yen 三個月後加到110 yen 唔會係壞事
冇記錯日本係海外嘅投資 係好誇張
日本好多既錢唔係依靠直接出口,係會海外設廠(例如汽車,家電)將啲錢賺番黎
日本海外投資收入我知好多,但投資收入唔係出口

On撚79,日元想跌到幾時?
https://lih.kg/BRmasLX
#108 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
JR pass
食飯都貴左
無1500 2000yen根本唔夠飽
圍返港紙同係香港普通食飯差唔多
不過一邊就日本餐一邊就茶記

酒店睇淡旺季
淡季都有平房3百幾4百蚊晚
唔係apa個啲狗竇

shopping就同香港差唔多
價格分別只係你人去日本自取定訂貨運過黎
聽聞名牌扣埋稅會平啲
無留意開唔清楚
因為出口既商品主力係出面做,就唔會俾人屌有貿易順差
海外投資收入亦唔會投資返晒喺日本本土,好多時啲錢都留返喺海外

對個人嚟講,物價、人工升幅先係最重要
因為企業海外投資賺嘅錢並唔會分俾日本平民
唔好做
尤其海外分公司
當外國人狗咁洗
基本上唔係日本人唔會有得升
識日文只係當你清朝土司,特首咁看待
講白啲就係做磨心
肥上瘦下程度拍得住港資美資
人工福利連中資都不如
取消日元 成個國家改用美元咪得 大把例子
東北jr pass改咗要連住用先甘

以前可以任揀日子超抵玩
酒店機票價格睇淡旺季
其實分別不大
交通先加得勁
好多pass加完價再cut優惠
日本海外投資收益上升,姐係海外嘅規模都壯大緊,日本既失業率太低,工廠呢啲低收入工作,冇理由喺本土,反而產品設計研發依啲較高薪職位留番本土

人工就肯定滯後㗎啦希望啲日本仔唔會賺到錢虧待自己國民啦
去玩既話直接碌卡仲抵
但出左大城市唔係好多地方收卡
明顯想佢弱啦
人地股市升爆呀
2022年尾5.3算去最爽
人又少
野又平又高質
人生第一次去旅行係咁relax同開心
之後再去已經好明顯跌晒watt
歐洲咪又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞