日元突破152創新低,再咁落去會唔會滅國......

771 回覆
200 Like 31 Dislike
滅左國未

樓主呢?

息唔係最近至加, 但係YEN係最近先跌,
似係同美國傾左D野 比佢跌都唔話佢操控 黎增加競爭力多D喎,
D五毛講到咁興奮, 其實再咁RMB都係要追住一齊貶
大久保公園見
做環保性鬥士
唔一定,日本嘅出口貨通常用美金計價,所以實際上匯率平咗都唔會平好多
作者

你存左一筆錢過去但唔係做野咪得囉
根本女人個個國家都做雞架喇
人地講本質你就講法律
文科仔﹖
攪女權出黎扺撚死。
所有有女權既國家都係用國民稅金硬推高女人地位。
無得無限借錢既國家如美國
搞女權國家一定會破產。
女權滅國…

女人出黎做野拖低男人人工。
女人出黎做野買垃圾益商人。
女人出黎做野但又要唔出家用又向上嫁,男人娶唔到,女人唔肯嫁,無人生。

根本全部都係女權之禍。
講咁耐滅國未
一個係該國央行可以自由買賣本國貨幣以控制幣值升跌, 達到有利本國進出口利益。聯繫匯率係只要係果個區間之內, 你就一定要買/賣美金去維持兌換比例。連一個係自己想入就入想出就出, 一個係你只能夠係該區間內操作, 兩種都分唔清, 都係番去食蕉啦師兄
仲有垃圾難民 非洲 中東班友拖低晒啲人工
兩者都係政府阻止本國貨幣跟市場浮動
你啲細節野同本質無關。
下? 一個係你只能夠係果個區間內浮動, 只要有人trigger果個兌換點, 央行就一定要落場。一個係央行想佢浮就浮, 想佢唔浮就唔浮, 純粹睇幾時有著數, 剩係限制都已經唔同。你飲水同飲尿係一樣? 本質都係液體姐?
連登仔開呢D post 應該係尾水,要換好快D換,早排人仔去到95果時又係咁出呢D post,跟住就升返上去
響市場睇係無分別。
都係政府操控緊貨幣匯率。
響市場睇點會冇分別? 匯率操縱國係違反公平貿易原則, 美國之前插中國話貿易操縱所以要加徵懲罰性措施, 美國幾時有因為聯繫匯率為理由做相同操作? 聯繫匯率係因為香港當年發展金融業, 而要發展金融其中一個核心就係要該地區貨幣穩定, 有咩比同美金掛勾黎得穩定。兩者由限制到目的到國際應對的方式都唔同, 如果係一樣, 咁你食飯同食屎都係冇分別啦
係買外國嘢貴咗好多姐
講真,有幾多日本人日常係會用開外國嘢?
其實賺緊貿易差啫
佢大約意思:
西方想要東南亞做世界工廠, 但想取締中國
一於由日本人你哋嚟做依個角色啦
日本依個國家雖然係經濟大國
但日本"人"已經同越南人/菲律賓人同樣定位(又窮又廉價嘅勞動力)
所以日本人認為日本依個國家衰退緊
日本自己喺互聯網、個人電腦、智能手機唔夠人爭
講到美國特登唔俾日本做IT咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞