日元突破152創新低,再咁落去會唔會滅國......

771 回覆
200 Like 31 Dislike
日本生活某啲方面仲地獄過香港
淨係運輸用既石油已經無可能自給自足
我覺得我享受緊喎
係香港我冇能力供1300呎獨立屋 冇能力養車先囉
我都係搵緊日本年收中位數渣喎
咁實有鐘意外國而去外國既人
原來加拿大人口仲少過日本
東亞真係垃圾地方
無資源仲生咁多分薄晒
搞到成個民族基因都弱晒
你講嘅所謂生活 飲食都係建基於啲日本仔喺到做野先有得你享受
有人頂唔順職場/生活壓力咪走人
就係咁簡單
所以我咪話頂唔順職場就走人都幾顛
竟然唔係轉工先
鐘意外國而去外國我覺得好正常
而唔鐘意職場而去外國咪小顛
笑撚死
啲連登仔一日吹到yen跌日本人無影響
根本yen跌就係日本政府大型割韭菜計劃
日本社畜
嚟香港人工多一倍,職場文化又無咁閪,你為人清高返工唔為錢啫
why not both, 香港公司派去日本做野
外資公司(OFFICE)好多已經冇左傳統既職場既人事問題

當然工作流程好多仲係ON99, 不過已經好轉左好多,
我做過2間起碼外資公司, 去日本做過3個月/半年, 見到既情況已經唔係社長既說話=ORDER 而係REQUEST 先

LOCAL公司我就唔知
好多嘢都影響到個結果,唔可以一概而論

eg. price elasticity of demand
唔係樣樣嘢減價會賺多咗/買多咗
有啲嘢日本有優勢可能6算/7算嗰時賺更多

唔同產品economy of scale 都唔同
夠唔夠cover進口原材料、運輸成本上升?
如果唔加價,你出口賣平咗(美金計),利潤會下降

20家日企因日元貶值多賺2萬億,車企受益最大
https://lih.kg/3538206

老老實實
香港人入戲院睇三級片時
日本仔都唔知識叫啲剝衫戲叫AV未啦
千其唔好去大久保

性病 + 仙人跳
你up乜9
日本唔加息 無用
好悶
佢要扭轉局面干預一定唔細 會否影響到指通脹為主嘅經濟政策 好難講
所以日本央行而家都係逐步逐步嚟 取消負利率為第一步
有錢人會揞撚實個荷包唔畀政府搶,運晒出國,點會留喺到使,拿我淨係講緊日本,唔好誤會
香港一日掛美金,通漲都抵消得7788,其實堅守唔好搞咁多嘢係捱得過,唉
老美加息收割既後期 就係咁
某個國家貨幣兌美元大貶值
老美就去用美金係該國掃優質資產 回血
巴老 一早就收到風佈置緊
而家發債拎夠現金, 就等股匯債齊崩 掃貨

btw唔覺今年覺得多左新聞 爆出日企 安全 出事咩
有冇發現呢兩日勁多人洗版話香港人工太高?
https://lih.kg/3662555
你唔好咁講啊,一陣上面真係咁諗,你估你係果一億定其餘12億?

唔係精蟲,係人嚟嫁
好悶又呢兩句人云亦云
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞