日元突破152創新低,再咁落去會唔會滅國......

771 回覆
200 Like 31 Dislike
咁間間公司都唔同, 公司依家比較多用鬼佬坐頂
而且有獨立部門俾人投訴類似パワハラ呢D CASE, 講明一定炒仲會寫明原因
而家有好多ハラ
都唔知係心靈太弱定點
泰國都係
啲靚女基本全部出過黎做俾外國人包過
日本唔隊冧個老年人+社畜文化嘅話,個經濟都好難好
日本堆後生仔早就覺得係絕望社會、不婚不生...

如果唔係邊得嚟咁撚多異世界
依家日本年輕個代真係唔同架啦, 聽聞之前有個DIRECTOR 針對要求一個男同事加班, 男同事拒絕左幾次, DIRECTOR 直接升左一個新人(女黎既)
之後個男同事就RECORD左一次被無理要求OT 既錄音, 言語間包含左威脅同話佢垃圾之類個D, 個DIRECTOR 過2日就見BOARD 直接炒左.

原來唔止佢一個人REPORT過, 只係未夠料
咁保守?
東南亞妹淫啲又主動啲
日本妹得個樣 屌得都冇咁開心
依家果代泰妹係追緊上嚟
認同係循序漸進,但干預好難一下子會由通脹變通縮,央行主要托底為主
所以過去呢一兩年主要係產品貿易有逆差,但服務就順差
你嘅呢代係指邊一代
李光耀真係近代最神既神人
投資都賺好多
不過問題都係點落到平民手中

https://lih.kg/BRmasLX
#108 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
其實QE本身定義就係央行喺一級市場向財政部購買國債同向銀行購買公司債,美國QE都係咁運作
應該指5,6,70後
8尾9頭唔洗講史上最慘既一代,呢代人負責還
00後,10後屋企大撚把錢,可以玩埋呢代
20,30後都係負責還因為對標返8,90後父母
回歸返一開始個問題囉,加人工加得夠唔夠
貶值對某啲行業出口有利嘅
部份認同
如果用MMT個套理論
QE只係提供流動性

但現實問題係, 你供應多過需求, 價值自然會跌
無人想要持有你D貨幣
你都係死路一條

美國因為有科技有前景有軍力先有人信美金 , 根本係二戰後全世界選擇左美國

日元唔係真係憑傲氣咩
人仔國際化目的都係想消化多餘既人仔

如果日本既內債真係咁可有可無, 點解佢唔加息?
會唔會係因為佢再加息本簿睇落太樣衰?
好多基金睇住本簿話事就要焗住SELL日元?

我諗暫時呢個世界得美國有資格QE
賣樓有人接、港紙跟美金升值、購買力上升嘅一代
所以宏觀睇冇用,睇人工最實際

香港前景點差點差,你都係袋緊一筆唔錯嘅收入
日本仔︰日元跌咪跌 日經升咪得
會,

再係咁成個日本比遊客踩到陸沉都似
嘆都無嘆過
揸美元唔係睇軍力科技,睇有冇合理回報,揸住美元其中一個選擇係去買美國資產,美國資產回報足夠高,啲人咪揸囉,當個價值唔匹配咪沽,布雷頓森林體系就係咁瓦解,所以你前文講得啱㗎,太多供應就貶值,最後冇人想揸。

日本加唔加息睇經濟狀況,過去迷失嘅年代啲人係以一種“minimise expenditures to maintain constant utility ”嘅方式去消費,即係“純粹想慳錢,唔需要太滿足”,theory 嘅角度就係一種Hicksian demand。一個人嘅支出係他人嘅收入,消費者減少支出>企業收入減少>薪酬加幅少甚至凍薪>消費者減少支出,呢個惡性循環就會造成通縮。

𠵱家日本政府希望透過貨幣貶值,令出口部門同有大量海外資產嘅企業嘅利潤增加,然後加人工回饋員工,市民可以變成“maximise utility given certain income”,即係盡量滿足自己慾望,theory就係一種Marshallian demand,咁市民收入高咗>支出相應增加>企業利潤上升呢個正向循環就可以帶日本走出迷失、通縮年代。

前面有人講因為日本負債高所以唔可以加息,其實唔係唔可以加,係唔可以加得快,用一個counterfactual 角度諗,即使日本debt to gdp ratio係現時嘅一半,央行都唔會加得快,因為改變經濟結構帶來通脹先係首先目標。

至於人仔國際化,你講嘅其實雙向,太多貨幣固然要搵人消化,但想國際化前提係要提供足夠多嘅貨幣供應,否則想結算都冇錢用
睇漏眼服務收支中旅行係順差

但服務收支整體為逆差3.2026萬億日元

旅行收支為訪日遊客在日消費額減去日本遊客海外消費額的金額,順差額約達5.5倍。包括旅行和貨物運輸的服務收支整體為逆差3.2026萬億日元,但赤字額較上年縮小。

2023年的訪日遊客數量為2506萬人,恢復到2019年的8成,旅遊收支為順差3.4037萬億日元,創下歷史新高。包含信息處理、搜索引擎等在內的「通信、計算機、信息服務」收支為1萬6745億日元逆差。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞