日元突破152創新低,再咁落去會唔會滅國......

771 回覆
200 Like 31 Dislike
內債多,又有貨幣自主權點解會還唔到
你係咪成日睇日經中文網,見你好多source 都係,我都有睇開,覺得佢哋唔錯
又話日經升爆個個發大財
日本人儲蓄率驚人
食得起高通漲呢樣野
以前睇開日經日文版

自從加息之後,間間大傳媒網站都開始收錢

日經中文就一直都免費任睇
透過貨幣貶值改變社會習慣呢件事唔容易
日本文化強度真係世界數一數二
再加上個國家咁多天災
係咪可以好似美國人咁碌卡過活都咁開心?

係要美國文化咁娛樂消費至上, 透支未來
先可以支持到美國既經濟 "增長"
日經中文幾好,成日整曬圖,有齊資料
唔嫖唔知身體好
係唔容易㗎,你諗吓等咗咁耐天時地利人和先造就呢個局面,所以央行一定小心行事為先,01年嗰陣一減到接近零息見個經濟有啲起色即刻加返息,結果碌柒
咁關港幣同日元咩事?
以前返pt有日本同事
有次11點幾收工我地話去飲野叫埋佢
佢攰到仆街第日要返早都照話去
之後我地大佬叫佢唔洗去返屋企抖
佢即刻勁撚開心笑哂
最後我地同佢 next time you say 唔撚去 is ok
日本傳媒都高質,NHK紀錄片幾好睇

老高唔少片都係照搬日本YouTuber/NHK,不過佢就加油添醋、改人哋啲結論總之盡量少睇華文媒體,大部分都係內容農場

日經啲文中日對照可以學埋日文
本地人買入口野好似貴左好多,唔捨得買
日本人最大問題係, 佢地好多對日文傳統文化有反感, D規矩令佢地好抑鬱
但出到去佢地又唔接受唔到外國個套咁奔放
所以我識幾個日本家庭佢地其實都好矛盾
我朋友住果度話無咩實際影響 反而賺多左d店鋪 遊客生意多好多
嗰d原材料攞命,跟住就到公司盈利同output,最後就到番人工要cut
全撚部大陸製丫,抵撚死呀,迫住加價國民受哂啦
好多日本返緊工嘅香港朋友都打算回流返hk
原來你做左咁耐人都唔知美元同港紙掛勾
睇唔係問題,要帶腦,內容農場度度都有,畢竟𠵱家互聯網年代,邊啲話題有noise、改咩標題吸引到觀眾有哂後台數據可以參考
153.2了
今年穿5唔出奇
如果你係賺緊美金, 起個到長住係年年間接加緊你入息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞