大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike

玩crypto唔玩dex
dex買crypto bond隨便都10幾厘
有心既可以玩高風險少少既野

申利: 唔建議玩crypto 風險同定期完全唔同 dyor
去做dex stable pair liquidity 真係不了
咁高yield 姐係啲stable coin 唔stable
冇人叫你唱嚟唱去
美債到期咪再roll落去 或者轉美股
係喎 唔知有無計到
啱阿 所以我玩上面個張圖 冇玩下面個D
見到有人玩呢啲真係富貴險中求
依啲我試過放一陣就走 當玩過見識過就算

btw bybit 做loan 好似安全好多又高息(同依啲liquidity pool 比較)
https://www.reddit.com/r/interactivebrokers/s/poc0f8E8eh
https://www.reddit.com/r/interactivebrokers/s/EjgkAzJ6CS

quote price 真係clean price 黎
我自己冇買過coupon bond 真係唔知,冇乜閒錢試,我買開都係短期玩番bill 算
樓上問唱黎唱去係咪冇咁抵玩,又唔係我講既

同埋好多原因要咁樣短期唱番做港幣,比如計下借銀行P loan /二按層樓出黎做spread,美債多啲期數易啲做cashflow matching

又或者依家儲開有舊錢但係幾個月先要用黎交稅,所以一定要港幣結算
雷曼同FTX個陣咁大間都可以執 玩乜都有風險既
LUNA個陣19厘同AAX 60厘都係冇分別
要執既就算得1厘都可以執
大銀行黎講 中信好似最高 上個月做都仲有4.2
想問係普通citi plus 戶口定係citigold 戶口?
inverted yield curve 咗好耐
金鎗六十位置屌打美債
主要係interest rate risk 最material impact 喇
ZA?
得幾皮,唔可以長放(3個月都唔得),有咩可以做到?
美國中央聯署局
以為你講緊ib 出金去citibank
渣馬
放左喺iFAST Global Bank
之前英鎊定期都5.1%
lm
想問吓公債到期 係咪100%拎返face value?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞