大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike
Report左
點解可以有人講到買債穩賺咁

唔多識既巴打不如學下最基本既債價同yield既關係先啦
冇收你swift?
定期都要揸足成段時期,國債揸到尾咪穩陣,只係比多個選擇你有機會賣,兩者對比係只賺不蝕
不過你要識填用邊間中轉行,又要搵個code出黎依樣嗰樣,雖然搞一次就得,不過IB係好煩

牛牛有教
短債唔放
風險咪同定期一樣 default risk
港元匯錢過去做美金既手續費呢?

想請問點解8月既會仲抵買過9月既
我見個post短中長債都有人討論姐

同埋等錢洗突然想draw走定期同走短債真係一樣?
雷曼兄弟
睇右邊嗰行到期收益率,左邊唔駛理的
定期罰錢 債唔使
定期提早取消,唔單止無息,仲要賠錢比銀行架喎,銀行都係用hibor同prime rate去計,你蝕仲多
但係8月既到期收益率都係高過9月喎, 係咪代表如果呢2隻既話應該買8月?
美國國債無風險,雷曼點比
睇你想幾時攞返啲錢,同埋想鎖定依家個利息幾耐。

你見啲短債息口高啲,但係當到期之後重新睇既話,就有個風險係,你再買下一隻債既時候,到時已經無咁高息
Sorry 原來唔 post 得,請無視
又幾好教埋你,不過係咪冇自動計accural interest
92美金落個成本到?

2023年12月15日至2024年4月9日共117天

accural interest 應該每1000 face value 要額外俾番1000*2.875% / 365 * 117 = 9.21 個賣家

定係quote 價已經係dirty price? 不過望落又唔似

btw牛牛個spread 又幾闊
實制上係點罰法?今天至到期日收番H+ cap P-?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞