大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike
係,2年就好好多

一樣5.5% 2年bond (我當ZCB 先)
7.85入,7.75出,匯率已經拉到最大當你黑到仆街

fee -1.3bps
fx -67bps
2年後埋單就賺4.82%
etf黎?
國債最低入埸費幾多 做幾多年期最好
啲人有機會到期想用錢,咁咪要換番做港幣
下次出bonus 有錢又想儲一陣先再洗過
一千鎂
年期睇你需要 冇話最好
冇收好耐喇 以前就要
reported
港元定期
恒生
Citi
Mox
富邦都有做

想問有無人用firstrade買美債
佢官網都仲有寫
好誤導
Lm
國債隨時可以賣,不過提前賣有機會賺有機會蝕,揸到到期就必賺yield。

你識睇利率走勢同fomc既話可以用你既判斷去買,剩係想賺個利率唔想有風險,就簡你想攞返錢個時間
英文版無,ib啲中文不嬲都譯得好差
坐到咁耐冇問題既
美國國債唔驚啦,有咩事美國佬會搞掂佢
咁我7.8買7.85賣咪賺埋匯
只要大家知有匯風險就得 做幾個月就拎番出黎就咪搞咁多野做定期算啦
開係好straight forward 入面啲setting唔係呀嘛
由開ACC到過到system買債已經試左兩個星期
咁國債最低入埸費幾多
主要買短期國債 冇咩研究邊隻好啲 是但見邊隻高%就入
買左半年除返開5-6厘左右 唔知點解有兩個月上到差唔多8厘
ib,美債,5.5厘
btw 做一次trade 收15蚊港幣左右手續我對上兩次係15.64 同15.63

基本上唱1千美金已經抵玩過所有銀行既匯率
如果計埋銀行唱錢送個高息定期既話,IB唱多少少3-4 千美金已經回到本
馬會 定期咁輸
1個月到10年都有,仲可以中途賣
的確好煩 不過摸番一兩日就上到手
desktop 個爛鬼app 可能要摸多一兩個星期
面值係1000美金,短債多數差唔多依個價入場。

長債個「折扣」大啲,有啲700蚊美金都買到。
你個assumption係要買出買入價有差距先會係咁
但而家ib基本上做到買出買入價一樣咁滯
變相每次唱錢最大expense只係每轉20蚊既手續費
如果次次都係5位數以上hkd去唱
%黎講根本好少
點危法
井多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞