大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike
IBHK?
其實美債會違約嘅咩?
係 IBHK to CitiPlus
點解唔會??

不過美債違約的話

渣咩都一樣仆街
btw 長債風險係債價大幅下跌
美債
ching有咩推介?
但係收息嘅話應該無關係
如果通漲勁高,債息勁升,渣到期長債都係要收皮
BSC 鏈 Venus 放usdc 落去都有接近15%年息
會 係睇機會有幾大姐
treasury note, t-note (美國中期國債) or treasury bond, t-bond (美國長期國債) 多數都有coupon (利息)
利息係續日計 揸一日都有息
每次(通常半年派一次) 派息嘅時候會派全額
假設有隻美國國債 coupon 係 4.0 每半年派息 而你持有 面值1k
第一次收息嘅時候已經會收足 1k x 2.0 = $20 usd
但你喺二手市場新買嘅時候 你多數揸唔夠半年
咁你買嘅時候就要支付上一手應得嘅利息 呢個就係 accrued interest
揀 treasury bill, t-bill (短債) 就冇呢個問題 因為 t-bill唔會派息 會係以 discounted price 賣比你
例如一張面值100嘅債 會用95蚊賣比你 一年後mature 就100同你贖返
係咪好簡單 小學生都學得識
[member]師兄有冇試過Citi入Yen去ibhk,有冇手續費?/member]
lm
要幾多錢至唔洗落格 。 第一次買想買一張試吓 。但又成交唔到 。 結果都係定期
對呢方面有少少無知,
淨係識牛牛同本地銀行
IB 係咪指投資銀行 ? 即係邊間?
有無話最少入場費?
一張蝕手續費
落少少囉 自己試
你自己Google咗先啦戇鳩
8/10
pin this
IB係interactive brokers,一萬幾千都得
2年債又5厘 你地覺得港銀行會唔會加番比你做
一樣
收咗我USD8
有無人用過PaoB, 個app係咪有問題?我見網上好多人話個app有問題拎吾反$?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞