大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike
FTX
JPEX
如果本身係美金
想放一兩年max
咁放邊會最著數?
雖然你講得啱,但係可惜做定期既人係唔會聽你講

靈活過定期,你可以隨時賣,不過會有interest rate risk,姐係你賣嗰陣如果fed rate 升/市場期望升你隻債就會跌,換句話說可以用債黎賭利息升跌
所以唔建議當佢係做活期,放都係放啲唔等洗既錢入去坐到到期收錢

同埋期數短到你揀下星期到期都得,不過5蚊fee 會食走晒你個回報
max既話,答案係TQQQ
無風險咁max既話,就國債
賭仔可以用黎賭yield 跌
的確可以倒番轉頭賺

我有次等錢洗玩左5個月就轉番港幣戇鳩鳩白做
本身就係比較緊美債回報同香港定期,唔通assume 冇fx risk?
同埋唔係買完即刻賣,講緊今日7.82 入,三個月後跌,跌到落7.79 有幾出奇

所以如果短期(4個月內)就唱番做港幣,fx回報年化左個size 比你想像中大

罰你睇多次
吊牙?
牛牛要收托管費咁癲

申 長期IB用戶
interest rate risk (息升債跌,焗住坐貨)
counterparty risk (IB 走佬)
unpegged risk (美元脫鈎)
political risk (唔俾香港人買美債)
solvency risk (老美破產)
換成金粒,再入餅罐
optional
可以選擇出錢嗰時去返原本入錢戶口
或者寄張有簽名支票 銀行過到數就核實咗
梗係開埋孖展拉爆個槓桿再買TQQQ
巴打交流下,可能我真係唔識野,等你呢D高人講下我有咩錯
首先我見IB USD HKD係7.83075同7.8306,

單程差價係1.5點子,買兩萬USD 先3蚊差價 (7.83075*20000USD) - (7.8306*20000USD) = 3HKD
就算計埋唱錢交易費,都係港紙幾十蚊, 我比盡當你$10USD交易費

一年5.5%息,2萬USD, 一年利息有$1100USD

1100USD利息 - 10USD 交易費 =1090USD收入
1090USD 收入/ 20000USD 本金 = 5.45%

我當就算剩係玩90日
1100USD/365 * 90日 = 271USD, 減唱錢10USD成本都有261USD
(261USD/90 *365)/20000本金 =5.2925%

就算再計埋買債既佣金都係5蚊USD, 都係5.17厘以上

請問點樣得返3.77%?
點解咁講
所以你到期日係收到$1000
手續費係買嗰日就要俾,所以係980.6

yes,去到呢度我都明,我見佢買完當刻嘅收益已經負數(扣手續費5usd)

如果無息,咁係唔係我揸夠期就兌返1000無其他收益&手尾跟(例如再比手續費)
如無意外我都係玩bill,3/6/9個月,想問下仲有冇咩地方需要注意多謝
牛牛乜柒都好撚貴
有期玩妖股出出入入俾左40鎂手續費,如果用IB 最多都係20*0.5
其實得一兩萬美金嘅話好似冇乜著數
提款都要幾百
脫鈎係downside?
Usdt
個價勁衰
計埋佣IB仲平過佢
之前有去CITI傾過,約經理入房叫我upgrade gold+買美債
樓上問緊如果要成日要唱黎唱去,姐係到期想唱番港幣
咁樣匯率跌個loss 會放大左好多
入就7.82入,三個月後到期嗰刻跌到落7.79 就變到得番3.77%

當然你可以話到期日匯率有機會升
其實姐係賭埋匯率升跌
但明明想比較香港定期存款,咁點解要賭埋匯率呢
所以計回報黎比較就要計埋最低回報
日常屌牛牛吹IB PO
事實上為左方便最後都係用牛牛買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞