大家定期存款喺邊度做?

462 回覆
415 Like 107 Dislike
貨幣基金
第一,IB 係無月費

第二,買一萬蚊美債既話:

IB收0.2蚊,完。
富途先收你8蚊傭,再收你4蚊平台費,再每年收你8蚊。

揸十年既話:
IB總成本=0.2
富途總成本=12+80=92

當然你5厘息十年賺咗5000蚊,但係真係何不用IB呢
同時做緊好幾間
邊間高做邊間
短債ok
長債好危
揀到期年份月份
揀靚yield
自己計一次個yield
等收錢

你想買一星期或者至30年後到期既都有
通常都會換晒美金先去買
IB抵嘅地方係佢個匯價同現價差極少
啱啱睇咗睇 佢1 USD to 7.83 HKD + 手續費
(無記錯係1/2$ USD)
唔太明你出出入入係咩原理
之前有,取消咗,唔知佢依版係咪未更新,唔信就問佢cs
IB 做USD/HKD
兌USD100K 計算
差價一般只係HKD15
這個15蚊可以不計啦
價位係咁易一個上落都唔只15鎂
IB一開始研究左好耐 開ACC煩 開美債又煩
不過搞完一次就好易用
月供美債 日日有覺好訓
成班撚樣又係度鳩UP搭棚
邊條片話要簽名
ZA 都冇活期了
JPC
CHING買邊隻
比啊媽保管住
買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨

止蝕係多餘,回調姐係特價

止賺都係多餘,高處未算高

最好供埋SOXL,心雄既就買埋call

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權
係輸哂 定期要存返錢入去
我記得ib開戶其實好straight forward
有幾煩
個本冇哂得番利息
Bill 冇息票(coupon), notes 嗰啲先有,IB 有得睇隻債俾幾多coupon 你

Bill 你收番既就係個面值(face value / redemption value),通常都係1千,而個quote price 係per $100 face value

所以你到期日係收到$1000
手續費係買嗰日就要俾,所以係980.6

因為$5係最低消費。所以本金唔同,回報率都唔同

170日後到期,當bid price 買21張,姐係20487.6美金(21*97.56/100*1000)

今日要俾既錢就係20487.6 + 5 (2萬鎂仲係俾緊最低消費)
而到期日收到既錢就係21000

年化回報就係5.392% = (21000/20492.6)^(365/170)-1
(你鍾意可以用366日去match 番香港某幾間銀行定期計算方法)

睇你點計yield,如果用上面個方法計既話個bid yield 應該係5.447% (21000/20487.6)^(365/170)+1

比如本金變5萬美金,個年化回報會高左變成5.424%
100-97.56乘你買幾多張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞