【年度最強港產片?】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
108 Like 17 Dislike
原來有
邊個打得最好睇
睇左首映,估唔到咁好睇,完全值得比錢入場睇

本身完全冇期望,小說冇睇過,當年睇漫畫都係一貫劍橋式中二尷尬感,
唔知比起小說改左幾多,
不過改得相當之好

呢套可以話係比未來香港武打片指出左一條路,
老中青演員大卡士,
冇一個浪費

畫面鏡頭都拍得好靚,係睇過講城寨嘅片之中拍得最靚

希望大收,比返啲信心香港電影
其實即係有冇imax?好似之前話有,但係宜家網上又搵唔到
同各位心得唔一樣 我覺得中中間間

唔知點解一有古天樂套戲就有陣柒味 明日戰記 三國無雙 同埋呢套 呢套陣柒味冇咁濃所以都睇得落 貼地D 三國無雙真係中場走左

感覺係老一輩對 型 呢個字既認知出哂事 文戲好一般 成日都好似中學時期FF扮型咁 只要背景虛構一D挑拿唔住就黎料

其實你地讚個D位我都認同 但一直都好出戲 有陣柒味揮之不去
咁你覺得林峯如何
冇imax版
但會有場次排喺imax院
例如1號 1400 Isquare
琴日喺大陸睇咗,係有啲位少少老尷,因為有少少老土。負評係比伍允龍。
任賢齊一出場,我以為係潘源良
香港啲影評吹到天上有地下無
反而有啲趕客
到連登仔反攻嘅事
獨醒撚全面進場
掛個名,唔當漫畫咁睇其實OK,漫畫人設得20左右,唔通搵班垃圾鏡做,請都唔柒睇啦
唔差囉 佢演偷渡窮人都幾好睇嘅
戲肉之後佢個角色比我嘅印象就得返鳩叫同狗沖打極都起得返身

不過都幾十歲人都仲做最細嗰個 做埋個橫沖直撞無乜腦角色 被啲後生照住 戲外唔係好夾
劉俊謙做主角就好 好靚仔
100分裏面我比70分,又唔係好差嘅。但有啲位係feel到好老土囉,但打鬥係OK。只係城寨有啲鏡頭好假,個故仔又有少少唔合邏輯
巴打誠實評測
因為講林峯係郭富城個仔,但又冇交代點解古天樂會知。如果佢一開頭就知林峯係郭富城個妻,點解仲要特登叫佢同任賢齊食飯?正常都唔會叫啦。同埋一開頭古天樂同郭富城對打,講到古天樂仲打得贏郭富城。郭富城仲要係最強打手,古天樂一開波都打得贏,但係古天樂最後竟然俾人收咗皮(可能因為佢病所以唔夠打) 。伍允龍仲搞笑,練咗氣功打極都打唔入,林峯又係打極都唔死,俾人刀內臟都冇事。有少少攞嚟做囉,如果淨係打鬥係好刺激同緊張嘅。同埋蒙面嗰條友咁鄙視黑社會,但又同佢哋玩埋一堆
我覺得好中2病,有少少龍虎門再加古惑仔feel
港漫係咁
黎緊實入場睇
有冇人儲齊八張名信片,仲差三張
龍虎門咪葉偉信搞
巴打睇得唔仔細, 古天樂一開始都唔知, 林峯係咁岩做左佢條靚, 係食完飯之後十二少打比劉俊謙先知

伍允龍其實個造型幾好睇, 但成日鳩笑太假唔真實
會唔會係你睇得唔仔細啊?古天樂林峯剃鬚嗰陣已經知啦,之後佢先接埋佢去同任賢齊食飯。我嘅意思係古天樂幫佢剃鬚嗰陣已經知,唔係林峯一入城寨嗰段已經知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞