【年度最強港產片?】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
114 Like 17 Dislike
古天樂其實都算超級系差在無咁屈
可以打到人勁遠,就算王九都擋唔落
覺得劉俊謙太靚仔
造型又唔似80年代死臭飛
浪費晒
最失敗就係佢
王九揸機關槍掃射嗰度有d出戲
直接1打4打好過啦

前中段好睇,美指,服裝都好夾。節奏都好好
龍捲風死個段都好好睇。係之後就出事,啲節奏,情節所有野變得好快。都知想舖到伍允龍要殺咗大老闆,最後先比到機會林峯報仇,但一切都去太快,又太多sharp cut
同埋去到後段劉俊謙造型好出戲由其響水上屋個段,現代人黎。
後段用得盂蘭節就唔好晒,一開波倒轉鏡頭個幕其實好靚,可以再多啲個段嘅情節
剪接拍攝都有啲參差,當然有啲運鏡幾靚。

整體係值得入場睇!林峯,伍允龍做得幾好,除咗伍允龍每幕都哈哈哈有啲煩膠

都估到都多人講最後用風的形狀,係有啲出戲。聽個陣響到諗點解唔搵人作番首?
風的形狀係match龍捲風,風箏同變遷,但難免會出戲
嗱唔好提“小說本身” “漫畫本身”呀
呢套根本係小說漫畫以外第三個平行宇宙
有咩都跟返電影既舖墊呀
因為係怕果4個人懂內功,先用ak
佢爭在未好似王九咁將啲招式名講到出聲
如果打打吓講咗句旋風拳都幾kam
有武器有得慳力,無理由唔用嘅
咁你預期係??
根本 古天樂 城城都係超級系 佢地可以砍到間廟塊牆見光
盂蘭節嗰到以為打佢唔入就燒死佢
仲有林峯嘅蠻力其實都係
只不過後期個個人都太屈所以唔太明顯
上映前睇啲造型同介紹就預期咗唔會全跟小說同漫畫原著
當自己係冇睇過小說漫畫既白紙咁去睇套講圍城既動作片
你坐吖、你坐吖
8.5
Hold the door
Hold the
Hodor
我都覺有幾下好人中之龍
係差在冇除衫show 紋身
99味先做得癲 正
今日落雨搞到原本想今日睇都冇去睇
套戲好似冇女主藍男
想問下製作單位點解唔出佢?
仲以為可以係套戲度聽到呢首兩
https://www.youtube.com/watch?v=4oG5cxpNdyM&ab_channel=PenSo
仲要華麗轉身,執返口煙
Jimmy仔老咗要幫街坊處理鄰里糾紛
古惑仔打烏鴉
邊有現實系
4仔拎碌大石柱跳過對面天台已經好明顯唔現實啦
仲有一開始龍捲風一拳打開林峯嗰度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞