【年度最強港產片?】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
114 Like 17 Dislike
想扣返城寨係後生仔天下
三個死守窄巷唔俾人出嗰陣應該就係Tiger哥救返條命
送去冇人嘅地方養傷,對外就同人講死晒保護佢地
宜家無郭富城 鄭伊健姐
我以為會真係死
少少都無跟又點睇
鄭導啲戲會唔痛架咩
鄭保瑞導演在訪問中解釋了為何要選《風的形狀》作片尾曲😊

片尾還出乎意料地響起岑寧兒的〈風的形狀〉,鄭保瑞形容,身邊不少人都對他採用這首歌有所保留,「係咪應該揀首再舊啲?例如林子祥?」他卻說,2021 年創作這部電影,尤其寫林峯一角時,自己反覆聽著這首歌,「歌詞 go with the flow 的訊息好好,用豁達方法去擁抱變化,由佢吹啦,唔好強求,佢會吹你去一個地方,咪停低囉,攞本 passport 出來囉,做嘢囉,有錢又去第二度囉,我覺得好似林峯的角色。」

把 2021 年面世的廣東歌,套進八十年代的城寨故事,觀眾難免浮想聯翩,鄭保瑞倒沒半點猶豫:「我唔係要你感受個年代,我要你感受成個精神:有啲嘢變,但有啲嘢你唔會變,生命唔好強求。呢個係〈風的形狀〉告訴我的,或者香港人的態度就係咁。」

「有啲嘢我們無法強求,當然曾經努力過,但努力後都無,咪諗方法行落去囉。」
啲打戲真係好撚正拳拳到肉
即刻覺得前幾日睇嘅 the fall guy 啲打戲好求其
城寨圍城短評:洪金寶+伍允龍呢對仆街組合好有火花,原來洪金寶做奸做仆街都幾過癮,點解後生唔做多啲。
另外伍允龍做呢個奸角直頭係佢影視生涯嘅代表作。
呢部戲聰明在上半份比晒啲戲大佬輩做,後果部份死鳩晒比啲後生擔大旗。
殺破狼同奪帥
老實講起氣功呢個setting冇乜嘢
但係唯一令我出戲嘅係龍捲風咁樣吹起佢返上去
同埋矇眼打係致敬柔道龍虎榜
你叫雞呀
佢太靚仔比佢個樣distract咗,留意唔到佢演技
罩門喺喉嚨其實都幾老土
不過成套戲劇情都係老土嫁啦
純粹就係睇打熱血
冇講佢哋練內功有d美中不足
任喺餐飯好似冇講名?後尾係虎哥同12少講,12少再同信一講,信一先質問古
個造型仲型過現代日劇韓劇啲男主
唔係內臟咩
插哂入去先提唔到氣玩金身
任腎齋又廢又蠢又慘,睇trailer以為佢好型好勁
秋哥勁廢
唔死都冇用
無囉,明明一開始好打過林峯,點知最後咁

同埋王九settin會唔會太屈
都係吞劍破金身啦
龍卷風臨死冇傳陳洛軍旋風拳
死亡塔係鬼泰國啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞