【年度最強港產片?】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
114 Like 17 Dislike
氣功佬怕內力
仲有拇指食指 揸到煙仔
臨尾播歌嗰度應該係穿插返之前啲日常畫面未必係大戰之後
港產漫畫改編就無謂講劇情啦

主打賣復古 懷舊+緊湊武打動作片
好耐冇睇過港產片 難得粗口+食煙
唔知班黃絲上深圳睇係咪全部翻譯曬普通
打唔過龍卷風同大老闆內力高手
四兄弟畀人打殘之後劇情就開始暴走了
一個斷指 一個跛咗 一個唔知傷成點(因為得一幕喺度抱頭鳩叫),然後打完場麻雀之後可以滿血復活打大佬!?
點知個大佬仲癲,玩神功護體都唔駛玩到咁超現實呀嘛
打到好似睇緊驅魔特攝片咁
明明睇緊殺破狼既拳拳到肉MMA,突然轉打龍虎門金鐘罩,接唔到呀
三毛成七十幾歲放過人, 咪再叫佢打啦!!
佢係呢部戲做個輩份高大佬, 出到黎串柒柒, 賤賤格格咁效果幾好!!
今日睇完,係近年動作港片最精彩既一套,沒有之一。好欣賞美術同佈景既精細,放上大銀幕都經得起推敲,好多生活居住(排隊拎水、水管電線橫陳、垃圾四散、積水)同唔同行業(燒味、士多、飛髮鋪)既細節,開頭幾個連鏡連環咁影林峰係城寨入面逃跑,中間夾雜只有一兩個鏡頭都做到精緻有年代感既佈景,係十分驚豔美術團隊既用心,都感受到呢個團隊既熱誠。

動作方面,基本上係拳拳到肉,畫面好睇,節奏緊湊。角色戰力有時不平衡同主角不死威能的確係硬傷黎,但作為一套港產有情懷既爽片係合格以上既佳作。

演員的話,大部分角色都恰如其分,除左古天樂講野有膠味之外,都冇咩出戲既感覺。林峰冇左陣tvb除,真係似一個偷渡黎既人,係好既意思上冇咩星味。劉俊謙的確係太青靚白淨,但估唔到今套佢都打得幾好睇,過往都係做文戲為主。胡子彤都有果種輕佻傻仔既氣質。

會推薦朋友黎睇呢套戲,係一套令我覺得制作好有心思既作品。
M+博物館最後冇移植個搭景真係好鬼大嘥
似係暈船浪 嘔
我覺得係特登播現代歌 拉番你出戲 再借戲既故事比喻而家既香港姐
定係佢開始時未識氣功
係套戲入面 可有可無
話係近5年最好嘅動作片都不為過,包埋外國片
個雙刀阿叔仲在生,係之前片段
應該當洪金寶本身勁d
係比古天樂打傷左之後先唔夠王九打比佢偷襲成功
個個都好似知佢罩門係邊
龍捲風又唔提下d後輩
有無人覺得古生又係做jimmy 仔
Anyway 總之佢知啦
罩門係眼睛,得大老闆知道,佢一開始用ak掃,就係怕果4個人有內功
無咗點打牌
幻想唔到劉俊謙做洛軍唔夠yy味
佢擺明係fuckboy樣
佢衰咩 佢畫啲畫幾靚
聽電話果度好似已經有手指定另一隻手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞