【年度最強港產片?】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
114 Like 17 Dislike
個結局算唔算拍斷拍第二集後路?

利申:無睇過原著
城寨 7.5-8
毒舌 7-7.5
我頂
應該算佢出道以黎最岩佢既角色
任賢齊一開始打到林峰仆街
但過幾幕弱化左咁
有少少超現實漫畫格鬥feel 幾正
邊個同你講真實系
林峯抗擊力太強
小齊俾佢掹腳陰咗一下之後,即刻變劣勢
先利伸冇睇過原著,唔知角色設定係點

大哥大古天樂任言齊呢啲老一輩,高手識玩武功呢個setting 係幾正,拍出嚟又型

反而後生一代全部都係真打真隻揪會好啲,其實都係講緊伍允龍氣功呢個setting 真係有啲出戲

其實林峯佢哋4個都冇武功啦,而且每個sell 嘅嘢都好明顯有哂特色,寧願佢寫到伍允龍勁撚好揪,可以1 揪4 仲好,令到最後打boss 呢幕硬係覺得差啲
原著第二輯果大佬雷公子先正,拍戲一定要搵單立文做
大陸網有hashtag叫 #港片回春电影九龙城寨之围城#
但應該無2吧
某角色
都死撚左
劉俊謙靚仔到
啱啱睇完 信一好能型
美國隊長咁囉,打爆幅牆
拜拜啦
得閒再嚟港片區傾啦
林峯好有驚喜 打戲同文戲表情都幾入戲
CG場景還原度都算幾高 除咗整體色Tone可以改善下
近幾年呢啲香港cg電影都好中意營造呢啲少少cyberpunk 感覺 但配合呢套個主題有啲出戲
武指方面的話真係做得好好
打鬥嚟講對呢一大班唔係武打專長既演員嚟講完成度好高
友情位的話刻畫可以更深
十二少出嚟時間好短就做咗出生入死既好兄弟
有啲對白都有明日戰紀既膠味
服裝同造型都大改善空間
不過當打戲整體睇係近年港產片最好
吉夫藥打林峯執返枝煙個位成個動作流暢度真係好高
如果冇剪入預告個驚喜會更加大!
值得入場支持!
以佢3億成本黎講呢個票房點都係仆直架啦
鬼叫佢2024先上、大陸人已經唔再興睇你港產片
收得返5億拆分完有一半淨都當偷笑
希望有十億喇
佢算識玩、將優先場當公映咁黎做
每日40000場次同5.1開畫無分別
跟住再拎呢個既票房黎話係點映預售5.1檔第1
如果無研究下既會真係比佢呃到以為係最收得
十二少都叫一齊打過朱柏康既
同埋佢動機係幫古天樂多啲
咁巴打你點睇後市
佢唔提早上映,五一實比其他電影打柴
今次拎晒口碑開左個靚頭
不過對比起當年港產武打片個個都武家班出身搵命搏既年代整體打戲水準係真係好高比起我預期中入場之前驚喜真係大好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞