有冇人睇左? 《破墓》劇情討論

389 回覆
48 Like 44 Dislike
想問問 扑果家人 同個陰陽唔係合作關係? 點解陰陽師要害佢地
隻妖狐陰陽師應該玉藻前化身?
李到晛套套戲啲造形同角度變化多端
Sweet Home、黑暗榮耀、壞媽媽都完全唔同樣
30蚊睇完,覺得一般,好多時到喉唔到肺
吹到個狐狸法師咁勁,小日本子就唔會慘敗
我反而覺得係比預期差
可能佢太多韓國民俗元素,同埋有少少悶
啲嚇位弱咗少少,兩個棺嗰度都估到
然後隻大boss又係水皮得滯,除咗個唔關事嘅monk,出場咁耐淨係殺咗幾隻豬
總括嚟講就係睇演技嘅話就幾好,劇情薄弱咗啲
我都覺 講到因為俾人落咗支釘所以先會分裂咁
然後影帝就好大義凜然咁要去拆咗佢
呢個位夾硬咗啲同浮誇咗啲
點解個auntie(隻鬼個女)唔洗死
跟住扮日本人
一開頭講話淨係每一代嘅長男出事
應該不外乎都係因為韓國文化大男人主義
有啲咩決定主要都係男人話事女人無得出聲
所以隻鬼就要向男報復而唔係女人
陰陽師一直想插枝釘又唔比人搵到
咁岩呢家人因為阿爺賣國唔可以比人知要靜靜雞落葬
所以就咁岩可以利用呢家人,求其做下儀式扮落葬,其實只係等佢地做免費保鏢因為佢一定一定會用盡方法唔比人發現個墓,你見中間講果班烈士團就算搵到呢枝釘都比呢家人發現仲要走佬去北韓你就知呢家人係幾驚比人搵到阿爺個墓
陰陽師搵佢地做掩護岩哂

條蛇屬性怪黎, 叫「濡女」
係咪用黎鎮住個武將,防止佢走出黎呢?
武將既棺材又咁多鐵線捆住

BTW 生肖學豬同蛇注定相沖
所以個豬佬死左
水屬性*
前段氣氛真係營造得幾好、班演員幾好戲,儀式嗰part最深刻
應該係陰陽師唔想整濕將軍 等佢可以一路燒落去 特登擺條人面蛇落去
除左落大雨 仲有另一個證據係有錢人個呀曾祖爺 一上左佢個孫個身 就一口氣飲左8枝水 因為塊地啲水比濡女吸乾哂 搞到佢冇啖好飲
睇唔透五行嗰part
主角用濕左嘅木 去殺死 屬火同金嘅boss
水剋火 我明
但木係剋土 而且木生火 金亦都剋木
唔明點解木頭對打BOSS有幫助
濕木黎
解話張相嗰陣有講呢家韓奸其實係under個日本法師
所以韓奸死之後嘅事應該都係日本法師話事

不過既然男主角查到韓奸真正身份 而韓奸個女又話有家族墓園 咁即係韓奸應該係俾佢家族出賣咗 唔認老豆 所以韓奸先嬲到要搞後代 韓奸都有殺個新抱所以唔係淨係搞男丁

我覺得唔係韓奸家人守住山頭 而係日本仔/其他韓奸守住黎保護支針
題外話,懷疑僧人化名吉順利(Gisune)係取狐狸日文諧音きつね (kitsune)。
以為佢哋有感情線,不過唔啱放喺呢套戲入邊
기순애
啱啱睇完
唯一搞唔掂係點解個憎人咁廢
以為起碼有啲料到
點知俾日本佬一嘢收咗皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞