有冇人睇左? 《破墓》劇情討論

389 回覆
48 Like 44 Dislike
其實朴智勇姨媽喺開棺後都有受影響
只係當時阿爺揀咗去美國帶走長孫先
咁金相德就有時間打畀朴智勇姨媽
你當左佢係馬小靈
咁入面成家都咁多人都揸唔緊個信念死左..
只可以話戲入面都有講...越有錢既人先越多求神拜佛...
一樣會有人為錢幫佢地擋呢D野
姨媽嘅意願好似一路都係朴家老爺送去家族墓地
但呢啲大家族都係長子話事
長子選擇相信吉順利都係自作孽
後代要掩埋先輩做嘅事
都係為咗自己可以心安理得去享受先輩帶嚟嘅不義之財
可惜呢啲都係戲劇
現實中
韓奸後代仍然好風光,撈到風生水起
我覺得係全家得姑媽仲留喺韓國...同仲成日掛住自己老豆...
睇張相都知老豆好錫佢...咁正式既合照都抱住佢...但唔見佢細佬...

所以一路只搞長男既下一代
佢外型個氣場好勁
師弟又型

諗住會出下幾招大絕打下
女主角係樹到話最多拖半個鐘,仲以為召野同佢打
之後呀嫲出黎,諗住同佢打兩下

見有巴打話cut 咗好多幕,可能原本呀嫲真係有打幾下
金高銀百想影后應該冇得輸啦
其實朴果家人究竟知唔知陰陽師係咩料
阿爺應該知
但唔知死咗之後都被佢咁樣利用
朴家下一代可能都知有個日本嚟得道高僧
但本身未必信呢樣嘢
朴智勇個阿媽都有問個仔真係信花林佢哋咩?
朴智勇都係因為自己都成日發惡夢同聽到聲
自己阿哥自殺,個仔都有事
先至開始信
同埋個個韓國人都知日本喺韓國各地打鐵椿嘅事
佢行得咁撚慢
搵一堆RPG招呼佢都搞掂啦
男主個紙板公仔
去咗當兵
錯咗次序,應該唔係因為做韓奸先有錢
原本應該都係大家族,阿爺日佔時候做咗韓奸
啲仔女同其他世叔伯之類唔肯搬佢去家族幕地
就咁都算,又唔拜又比日本鐵釘邪住
不過我就唔明點解會殺朴智勇老母,計數墓殺應該唔關女事,加上新抱嚟
只可以當阿爺大嬲
山村潤二真實人設係一個日本嘅民俗學者 出咗幾本書係講韓國嘅薩滿同啲神怪文化 但整體研究韓國人係覺得佢偏低咗韓國文化價值
如果用日本妖怪文化分種
韓奸=靈
將軍=鬼
吉順利=妖
點解唔得
男主係崔岷值wor
老實講,下半開始時濡女嗰度如果係繩頭就更好
中間再改到懸疑啲
睇完得一個感想 架仔正仆街
其實肥佬係日頭掘到個將軍岀嚟,不過因為日頭所以將軍唔郁得,咁一開始拔釘行動係日頭搞唔得
或者趁個將軍唔郁得嗰陣起佢岀嚟燒咗佢
即時行動應該唔得
佢自己都好撚驚
有一個位諗唔明 點解女主角會識日文
由佢嘅身份黎睇 應該由細就係好傳統嘅家庭長大訓練做巫女
但係女主日文好流利
又諗到將軍見到奶奶就勁嬲 好似以前交過手咁
會唔會係奶奶年代就係日軍入侵嘅時候 所以被迫學日文 之後再教個孫女?
戲入面師姐講過 師傅好耐以前見過狐狸仙一次
所以奶奶應該係識用日文溝通?

好似有啲過分解讀 可能純粹個設定就係識日文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞