有冇人睇左? 《破墓》劇情討論

389 回覆
48 Like 44 Dislike
前段幾好睇
隻鬼同怪有神秘感
但去到最後實體化左
就好似marvel打怪獸
上youtube睇人解說都話大機會係石田, 因為一黎斬頭, 二黎係西陣營食銀魚, 三黎石田個頭真係有比人供奉, 但又有講到個頭盔有蜈蚣可能係另一個人, 可能導演將幾個武將形象放埋一齊
我覺得好睇起初冇睇時間仲諗唔係燒完棺就收工下話,原來仲有隻boss個武士令我諗起僵屍,不過打鬥就僵屍精彩好多

做儀式好精彩
日頭挖佢出黎將佢斬開九萬幾碌
蜈蚣=前進前進
日頭個陣挖到個頭 又唔打
鐵釘咪就係成咗妖精, 附身在屍上, 而集妖因為算係[純金屬系], 因五行相生相剋所以亦有能力升做到轉為鬼火, 亦同時受木所剋制
嗰個地方能量能令鐵釘成精, 附近有其他生物也在成精階段也很正常, 而且先以蛇能成精入手, 再令人更易接受鐵釘成精吧
佢係被騙入棺, 後代應該不停收到日方畀好處, 先會咁富貴, 但同時日方又呃佢哋等佢哋唔敢攪個墓, 所以一直無人去拜. 但隻鬼仲係好驚又明顯唔敢反抗日方, 所以將怨念轉咗落家族度
片頭已經有講呢家人搬哂去美國, 而且唔知點解突然咁有錢/D錢唔知點黎
似係一直都收緊架仔錢
係全家俾祖先搞先想偷雞搬墓, 呢家人都有提過搬墓呢件事要保密同低調
邊有被騙入棺阿....
係因為佢係幫日本仔..韓奸...
幫佢地揀地既狐狸法師都係日本人...佢地先一心以為會幫佢地葬呢度係好..

同埋佢地後代知呢個棺木入面既阿爺阿爸係韓奸...因為好出名...講出黎連主角都知...所以先唔想張揚...唔會去拜...

再加埋佢地後代有錢....有家底....以前一直會請人睇住塊地...
所以想去搵下面鐵針既人都好難搞到佢地..

隻鬼係一直困住...所以先怨家人咁對佢....一路都唔關下面隻妖怪事...

大佬你講到好似第2套戲咁
無講佢地突然有錢...係講佢地有錢...但唔出名...
因為一路都唔知佢地就係個韓奸既後代...

做得呢D...後代有錢有幾咁出奇?...
隻老豆鬼....去美國搵個阿伯仔仔...
開窗第一件事係去後面張台度係咁食野先....
之後先去殺左個仔...

隻鬼係無人拜好多年...所以先對後代剩番怨恨
係女主講有個人介紹呢單野俾佢...條友講呢家人老豆係韓國人...去到佢呢代變哂美國國藉...好有錢...但唔知咩人黎....無講佢地突然有錢
D儀式係幾吸引
但兩個術師打boss有d廢
起碼出下招反抗下
阿爺韓美兩邊走快到on9
都唔知經咩窿路
所以唔係日本一直俾錢佢地

本身做韓奸留起大把錢...但D仔女無好好葬佢(仔女覺得有...但又無去拜)
血脈有連繫
我覺得最有趣係佢鬼個PART係似回魂夜同第一戒..

因為佢地有講只要人有完整精神同肉體...鬼係贏唔到人...
我諗起回魂夜...個信念一唔揸緊....俾鬼乘虛而入先會有事..
事實黎既
香港如果鬼可以贏到人,就唔會咁多不公義既事發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞