有冇人睇左? 《破墓》劇情討論

389 回覆
48 Like 44 Dislike
岩岩睇完優先場
由頭到尾都冇悶場,開頭以為靜係得個家族個棺材,點知原來局中局,最後隻野好有壓迫感
另外套野感覺有好多殭屍先生元素,個套路都好似。
不過想佢再講多啲日本法師啲嘢,後面大部分好多都講日文
氣氛處理得好好 又有用宗教儀式 歷史觀點
無on 9 jump scare

後半段好似有啲人唔鍾意
但我都諗起以前香港啲殭屍先生片 所以個人口味我覺得幾好
本身冇期待入去睇
但真係幾好睇 完全估唔到棺材下面仲有棺
我都覺得佢氣氛做得好好 由期前段 好有壓迫感
後半部我覺得應該要咁,我開頭以為靜係得祖父個棺材飛隻鬼魂出黎玩就算,咁樣我會扣分,點知原來以前啲日本法師係墓仲有設局收埋另外一幅有料既
唔好睇😂無啦啦整隻怕濕鳩既殭屍
又風水又5行又鬼火又殭屍

個條人面蛇又唔講乜黎 咁個掘地佬最尾有無事又唔講

個韓鬼又無啦啦要殺自己子孫 九唔搭八, 係佢老闆葬佢 又唔係佢子孫葬

唔破墓除左後代聽到怪聲之外有乜事都無 ,破左就要死

仲有個麻麻出場除左俾擋一擋路 根本就無用

只覺得佢懶驚嚇 懶懸疑
我都係真係好似以前啲殭屍片
個人面蛇 我理解係 佢都係屬於詛咒一部分 用黎保護個棺材
另外佢套戲都叫破墓啦 唔用殭屍咁用咩再講打殭屍咁緊係用五行架啦唔通用聖經聖水啊你冇睇以前啲殭屍片咩同埋佢都係用風水去處理 無論日本定韓國
都係所以用五行有啲咩問題
套戲係韓國拍 用返亞洲文化去處理好正常 唔明有咩問題 咁先增加代入感
韓鬼殺果家人係有解䆁佢本身已經唔係個老豆,同埋點會乜事都無,佢大佬咪自殺死左lo再加埋老豆又傻左 你咁樣比人搞幾代人 你都會想去處理啦
唔係唔俾佢5行,係話佢炒埋一碟 殭屍係物理系 但又變鬼火 又鬼魂😂
我覺得殭屍之前都幾好有氣氛 但一出隻殭屍就無晒feel
Sor 果隻唔係殭屍 係怪物😂識變鬼火但又可以用棺木困住

咁鐵釘呢 最尾又唔洗搵
算啦 反正佢唔係我杯茶
葵芳睇左

其實你有無留心睇?最尾對戰嗰度咪有好多flash,其中咪有show左掘地佬同埋支鐵釘喺邊囉
係咪又係邊個邊個韓國導演,受80年代港產片影響而拍出黎
呢條橋其他戲有用過喇,不過個棺打直葬就真係第一次個IDEA
《殭屍先生》已經有,個葬法係要配合個「蜻蜓點水」風水穴
拍左好耐,無睇過哭聲?
咁要睇吓,都好睇的
老實講
唔識欣賞哭聲。。
覺得唔知拍乜咁
睇完要上網睇分析先明講乜
多唔多jump scare
好少 主要玩氣氛
幾乎無咁滯
韓片拍呢啲冇死錯人
其實人面蛇 純粹呢個導演鍾意將好多唔同宗教嘅元素Mix埋一齊。喺日本民間傳說,人面蛇代表厄運,遇到嘅人通常都會久病不起 行衰運。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞