“真”高質電器傢俱討論(28)

470 回覆
9 Like 1 Dislike
有冇得左右搖
好似是
P好似無純蒸
T 無純過熱水蒸,sharp 先有.
照咁睇好似sharp功能最齊 師兄有無用家評價
I like sharp . Toshiba 都幾易壞.
呢啲矮腳款放係地度向上吹會唔會好吸塵
其實唔強求直立式無葉風扇
有無邊款係易拆易洗?
今日去sogo睇花多眼亂 echome又一大堆支那品牌部部都類似
座枱式洗碗機大家有冇推介
冇位擺大部
請問大家潔具係唔係都係德馬最抵買?
有冇啲香港Retailer可以比較下?
如果座廁浴缸又有冇推介?

另外如果係德馬買啲潔具有咩問題要維修會唔會好麻煩?
如果屋苑本身有煤氣同三相電
應該用煤氣定電嘅即熱爐?
有三相電,我自己就一定會用電。
我本身唔知係三相電
跟住師傅上去度尺見到話係三相電黎
即刻勁開心
拆9左條煤氣喉
早廿幾三十年前住間屋有三相電及用三相熱水爐,勁正,電費肯定平過煤氣費,當年個煤氣只係留比煮食爐用,記得煤氣費只係百零蚊,電費已唔記得咗😅
因為其實而家屋企係冇煤氣
發覺即熱水爐都冇乜唔好 夠熱又唔會變凍
係新屋有齊兩樣先諗
因為煮食爐會用埋電, 諗緊如果沖涼都轉埋可能唔洗用煤氣
個爐又平啲
如果完全唔用煤氣,記得要cut錶,如果唔用煤氣又唔cut錶,煤氣每個月都會收幾十蚊,無謂益佢。
我自己就慣用煤氣煮食爐,仲有煤氣乾衣機都十分好用,所以就算有三相電,煤氣都唔斷得。
我記得巴打你個廚房呀, 整得好靚
黎緊裝修都諗住參考
不過我地小煮食 而且乾衣機可能會用電
所以都真係考慮緊CUT煤氣
同埋裝修公司話如果到時收樓check到煤氣喉老化要換 又要成皮
有冇人用過lixil日制水龍頭
會唔會同德國果d大牌差唔多quality
依家電乾衣機有heat pump
效果係好好
Cost 又平過用煤氣
座枱有位的話一定係西門子/bosch (背底係同一部)

去水有泵穩陣耐用好多
有冇人買左呢隻?好用嗎?
https://youtu.be/zqLtUp7gIMg?si=43NbjDAYSxni52Nn
三相即熱熱水爐先4千幾
人地話仲穩定過煤氣爐
而家住果度用煤氣
成日要等成分鐘先有熱水
勁廢
單相。新果款rasonic 有冇好d
https://www.shew.com.hk/mobile/chinese/brand/rasonic/living/electric-water-heater/rwh-ct5.aspx

舊果款用左1.5年。漏水。
但睇左市面上真係得佢咁薄。
有冇介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞