南華早報評《12怪盗》:無生氣、業餘、悶、so awful

178 回覆
315 Like 25 Dislike
純為搵錢就唔留去香港拍
呢排上嘅戲 戲碼都偏弱
所以呢套票房應該唔差
係連登一定要跟佢哋反鏡㗎嘛
又話viu國務院台
好似得你唔明
又咁講
12垃 之前幾套都 過千 但好睇咩
唔係我唔明,係有啲人明知都扮傻話冇影響到其他人啫
刷鬼魂票房都唔介意仲有咩好講
反正香港成個演藝圈都收緊皮,咪畀佢地玩爛落去
畀人睇唔起,冇得再搞起賺大錢,受影響最大果個最尾都會係成個香港演藝界
話鳩知你睇夠100次啦
Mirror無人會多謝你㗎on9仔
講黎講去,最尾又係loop返去咁多戲院點樣睇唔到其他戲
就算只係得一個人夜少少想去附近戲院睇戲但對鏡狗冇興趣,撞正個時段畀人拎左去播鏡狗片刷鬼魂票房,已經少左個選擇
影響緊果一個人就唔係影響?

都講到明,唔係間間戲院可以同時上幾套戲
有啲細戲院全日唔同時段播唔同片

成日話冇影響,如果刷鬼魂票房係咁正常就應該支持多啲啦
套戲愈賺得多對成個電影界好有幫助添
呢個情況持續落下咪睇下香港電影界有咩前途囉
反正都吊緊鹽水,班頂流藝人畀外面人笑同睇唔起
我都講到好明,依家全香港唔係間間戲室俾佢拎嚟刷票房搞到其他戲有啲得上

你次次係咁從而從而再從而總知就搞死香港電影

其實講嚟講去未就係覺得班鏡廢唔值得留响度
ok 無問題,我夠唔會睇佢地

但人地差極廢極都有班死忠同自己偶像刷夠千零萬票房咁係唔係唔得先,百貨應百客,佢有自己嘅生存空間有咩問題
定係個千零萬係偷/搶左你錢嚟刷出嚟?

但佢個1,2套唔算高票房嘅電影影響到成個電影界啲咩先
一年咁多港產片唔去理,差個啲+有鏡份個幾套就覺得係代表成個電影界

令人笑同睇唔起未就係你呢啲
12怪盜幾垃圾下, 盜月者反而好睇啲
又多人少人論
你估間間戲院咁大可以咁多戲揀呀?
上面講即興既人咪即係街客
去前冇心水,去到有咩睇就睇咩,唔岩睇就走
你肯定呢類觀眾又係佔電影市場入面既少數?
呢班人愈少選擇係咪被影響緊呀?
仲死口話冇影響

另外我一早串緊鏡嬸包場唔睇啦
7樓留言,第二句暗串緊佢地包場唔入場

https://lih.kg/kGiziT

29樓留言,講鬼魂戲院

https://lih.kg/bHCkQgV

另外你最尾果段正正反映到你同一般撐鏡撚一樣見識
拗唔掂就叫人出埋黎反
一來叫人出黎反搏拉,二來連普通網民既留言都抵受唔到
已經知你咩料
繼續有歌聽
到Error
有地方會造假?
有食屎食兩次仲唔夠好威咩
呢啲咁既垃圾戲
送都唔睇啦
千機變好d起碼劇情叫做成立

鏡呢套真係搞唔掂,jer技能係喬裝,但屌你老尾真係換過件衫就當喬左肥姜識催眠但最後同保安打又唔用
B之所以被人落架就係因為冇人睇/少人睇
你有想睇嘅戲唔一早睇,票房差搞到提前落架係其他片嘅錯?
如果你真係想睇齣戲,戲院上少場你咪睇第二個場或者其他時段囉
你係叫真係被包場影響到嘅人出來響應你定點?
人地講左幾多次包場冇影響到佢睇戲喎
你不如真係搵到班苦主出來先再講你d理論啦
正常人拖延症發作一路唔睇自己想睇嘅戲,拖到落畫睇唔到係唔會覺得因為其他戲嘅錯
要怪就怪自己,點解唔一早入戲院支持
可能過幾年viutv星期六影院會好似tvb播周星馳d戲咁,隔一排就播隔一排就播,播到你識背呢
林峰果代叫座力都已經窄窄地
難得而家有返d有叫座力嘅新演員
d老闆有信心回本就有信心投資拍新戲
理論上會令到個影壇有返生氣

再講,鏡仔好多都越演越好
edan進步就最明顯
盜月者好多影評都話edan係可造之材
lokman 命案 ak 七月返歸 都演得幾好

唔好同我講咩鏡仔會壟斷市場,令到其他演員上唔到位之類
老闆連戲都唔開就邊個都上唔到位
因為老闆唔係事必要開戲俾你拍
除非個老闆係政府電影發展基金
如果淨係靠政府資助,一來quota少、二來資金少、三來要政治審查
香港電影就只係吊住條命
香港電影想搞得返起,點都要老闆有錢賺
以前就搞合拍片,食大陸market
要搞純本土就要培育到新一代有叫座力嘅星
我諗真係愛香港電影嘅人,都會希望見到有呢一日
如果你唔鐘意見到鏡壟斷埋電影圈
唔該你努力刷你希望見到佢成為明日之星嘅新演員演嘅電影
甚至所有值得支持嘅香港電影
當年旺舖係供不應求,所以藥房金鋪拉高左租金,搞到小生意做唔住
但係而家戲院場次係供過於求
因為疫情封關搞到多左人睇netflix d+,因為平d又多選擇
少左人去戲院睇戲(除左賀歲檔),所以上嘅片已經少左好多
你睇返呢個禮拜有幾多套戲上先
講場次12怪盜少過kingkongxgozilla
個事實係少人睇嘅場次就係會俾人cut
分別只係場次會俾西片定鏡
鏡票房好,老闆開戲起碼會請返本地演員同幕後拍
以發展香港電影為目標的話,二揀一肯定係撐本地製作
你個「出左香港」咪又係講緊抖音小紅書
中國以外個世界係覺得鏡係有影響力嘅明星之星
即興冇心水、去到隨心揀,咁即係睇咩/睇唔睇到都冇所謂嗰班
其實fans包場同全場爆滿冇位賣冇分別個喎
有影響的話都係講緊嗰個人就係想睇呢套戲
但係因為個場俾fans包左/冇飛賣而睇唔到
反而呢場full左,其他電影被選中機會仲高左
如果都係唔啱睇
咁只能怪其他電影唔夠吸引
或者只係因為場次時間夾唔到佢個time gap
依排PR又勤力出黎負皮
以前無活動 無戲拍 邊有咁多反駁隊
依家出套戲 只要唔認同鏡狗
就幾十個幾十個負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞