南華早報評《12怪盗》:無生氣、業餘、悶、so awful

178 回覆
315 Like 25 Dislike
班鏡嬸做既野咪類似以前自由行咁,
佢地係真金白銀買野架,亦都有商家佬業主獲益,
但就搞到周街都係藥房同金鋪,
大量普通生意仔同餐廳死撚哂,
人人捱貴野食垃圾,
鏡嬸咁扔錢法,戲院同片商都只係識俾錢俾場依十二件野,
對香港無害?
為反而反真係好on9,點都作個理由出嚟屌尻鏡
不如話佢地用左好多技術人才嚟拍尻戲,冇資源拍返啲正常片都勉強講得過
鏡嬸包場唔睇係唔係包到全港戲院超過一半場次得套咩12怪盗睇呀

人地包得千幾萬票房就話搞死香港電影
港產片未係低迷到得幾千萬票房一年呀
咁佢肯比錢,又無理由唔比佢唔睇的
鏡嬸有包場又唔入場睇已經影響到其他人啦
咁係咪仲有其他戲院有得睇就做法冇問題?
你話係就得,鏡狗同鏡嬸玩爛成個香港演藝圈都係期望之內既事
同埋好片面,淨係屌鏡嬸包場,又唔見佢屌戲院方點解唔維護下其實他人睇戲嘅選擇,要推咁多場出嚟比鏡嬸包,唔上其他戲?
所以依家鏡狗出左香港都畀人笑同睇唔起
SCMP成堆都藍到黑
新加坡人多過香港人
踩港第一線
堆fans包場谷票房,同其他戲票房係兩件事嚟,最多你話有比較下個數差好遠,但另一套戲有幾多人睇唔會受影響,堆fans唔包,格離套戲都唔會多咗人睇
我都唔鍾意依啲盲撐死谷嘅唔理智fans,但你都唔好咁格硬
你話全香港得一間戲院
間戲院得2-3個映室

咁你包場冇人睇得空櫈就話浪費

但依家香港咁多戲院咁多映室根本就供過於求
你不如真係分享下你有咩戲想入場睇,但俾人包場包到冇得睇先

唔好話理論上會點會點
你要睇戲,就算只係計港產片。個12條友都只係佔得好少好少,你要睇一樣大把選擇
viu+鏡
完全不意外
你身邊係咪冇即興揀戲睇既人?
同fd行完街去附近睇戲
上少一套戲,佢地就少一個選擇

另外我屌緊啲刷鬼魂票房既鏡嬸
佢地係有入場睇就話知佢地點刷
其實根本就唔會,一嚟就算唔係鏡fans,有其他人 其他戲都會有人搞包場,包場無乜影響
你求其撳啲唔係大片嘅戲,個場好多時都唔係爆,直接係有位唔夠人睇
咁你認唔認同鏡嬸刷鬼魂票房有影響到其他公眾,同埋認唔認同呢種行為?
d熱門時間俾左依套,其他戲咪剩西時間?點會無影響?
媒體關注俾viu用錢俾後面大財團拎哂曝光率,點會無影響?
拍戲既金主見到班鏡嬸咁有米,遲下d戲為左都要夾隻mirror落去先r到錢,點會無影響?
講到咁想去試伏
比你吹盡堆fans包場,其實咪又係佔好少人,前面講緊會影響啲戲讓路比鏡,一堆人答你香港無少戲院到咁,依家就講到即興睇戲嘅人,即興睇戲嘅本身又佔票房嘅幾多%,你移動龍門?
前面屌包場,講講下又多個包場唔睇,後加條件?
你反唔反好個人,但你啲理由都好少少先,為反而反,其實同個堆明明啲表現炒曬車都格硬話好嘅盲目fans個做法係無分別,只係兩個極端。
再講你鍵盤戰士,堆fans行動衰但真係扔時間扔錢,嚴格講你仲弱過佢地,咁唔鍾意吹雞現實反嘛
佢地包場刷票房唔認同

但佢地點影響到公眾先,全港n咁多戲院n咁多映室

你話佢一炮過包起哂,好似毒舌咁一日收幾百萬票房
搞到你冇戲睇就話影響

人地縮埋一邊包一兩間映室,包足成個月先刷個一千萬票房

大家見到笑下未算,又話影響公眾又話整死港產片
其實呢,拍戲嘅都唔係傻,戲院都唔係傻,佢拍得套咁嘅戲,比得佢上,計條數唔會局限係fans包場依部分,仲有唔係咁熱烈去包場但會睇嘅人,圍內朋友睇戲笑下就算嘅人,少量是旦揀戲嘅人之類

就算無包場,其他戲係戲院眼中無咁有市場自然係少場 時間唔靚,就算鏡成隊零fans唔紅,填詞撚會唔會多幾三倍票房?
你個講法可以套用埋落前排收得無鏡嘅戲 同埋外國大片,你夾個周潤發 古天樂依啲都係拍乜都收得,新年賀歲好多年都係垃圾劇本,講到近年先會咁
就算無鏡存在,個空檔咪又係比外國大片 或者求其放個古天樂 張家輝個啲合拍片,或者啲咩新年賀歲炒冷飯佔咗多
為反而反吹到一堆唔關事嘅理由出嚟
提羅冠聰呀屌你老母

今晚俾狗屎撈飯你食
其實包得嚟刷票房都係得連登最多人屌個兩位啲fans會咁有錢去做

但刷極都係得個一千萬票房左右,啲金主埋單計數都唔係有咩賺

用上年嚟講,一個元祖姜b做配角都收得多過佢兩個加埋啦
是撚但啦, 你見而家屌mirror post咁耐都只係四, 五頁, 無架啦, 收皮啦。
根本成件事包場佔唔多,個實際係鏡嘅叫座力遠高於其他演員,除咗啲前輩級,啲戲自然有票房,扣返包場都高過一堆戲
所以啲純為搵錢嘅老細唔係搵前輩級,就係諗鏡,點都唔會輸錢先

始終個圈子就係要靠老細比錢拍多,自己拍唔靠外來資金嘅好難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞