點解外國租車成日都downgrade 我架車?

167 回覆
294 Like 10 Dislike
尤其是揸住架F350出咗LAX機場,然後上左比起觀塘老母勁10倍嘅I-405公路,塞車塞到唔郁得嗰陣睇住支油針瘋狂咁跌,真係係一個相當難忘嘅體驗
成日book compact 但比架suv我
我都同佢講定 唔要upgrade 因為想要架有尾箱
Platinum都有Avis president’s club加公司discount
上次租corolla比我upgrade bmw 2系或者model 3,都係40蚊日
日本toyota有得加錢指名車款年份
我都試過
係英國租架ford focus
諗住闊落啲
點知去到變咗做Audi a1
頂佢個肺好彩都係兩個人
再多個人就仆街

見佢地係求其有乜車就俾乜你
永遠唔會俾你心目中想要果架
以前每年一次去美國探親友
去親都係租開Benz C class
有次佢話冇車比咗部Cadillac 我
我心諗次次啲租美國車冇部好嘢
問佢有冇其他車
佢話得翻部320i
叫我揀Cadillac實冇錯
我攞車先知3000cc 4wd 黎
成個籠摸到嘅地方都係皮咁濟
風切聲同路噪又少
操控又比C Class好
個次先知原來Cadillac係好野黎
之後有次再去冇曬房車
比咗部Evoque我
自此之後去其他地方自駕
一定睇咗佢有冇插旗先
美國租midsize suv佢求其指左架highlander 比我
試過貪平係歐洲揀alamo
原本book架compact suv 自動波
去到佢話架車比上手撞爛咗
得兩個option
一係照渣架爛車
一係downgrade 去架細車 仲要棍波
最係要咗棍波 fiat
又難渣 又有力
Lm
Hertz好似貴啲,自己次次都租Hertz,無出過事
明恰鳩你asian,咁點?吹咩
貪平?
見你係中國人咪比返架領克你揸,等你有多啲親切感
suv就直接後面係打開直望
有show 咪又係會出現downgrade 既問題
ssr 永遠抽唔到 出既都係r
領克01都唔錯嫁
一樣 個時我個架係新車 發現都超食油
試過租A4
去到free upgrade A7
試過去加拿大Book架family Car…去到冇車問我Jeep要唔要,考慮左陣見架車大架同埋驚揸唔慣左軚,最後都冇要,之後俾左架人地啱啱還既7人車我,叫我等一陣洗埋架車,都叫Upgrade左
~10年前去LA玩
係LAX hertz 租架economy / compact
去到個receptionist 吹左幾句水話黎旅遊,見我外國遊客
佢叫我係停車場 pick any car you want (counter 1出話係停車場,d車我分好category)
果陣有mustang camero charger challenger 4大American muscle 仲有caddy 同d pickup

最後我拎左camero…窄到 總之拎charger
月頭去美國orlando Florida, 因為租一日車(朝早租下午還)就揀最平Manager choice無指定車款就算。

去到counter拎車,個staff可能太早唔想郁就話,你成個停車場揀啱邊部鍾意就自己揸走就得。話係system remark左咩車都得

最終拎左部model 3, 熟手唔洗煩

利伸: Hertz president circle 會員
應該有啲仲正嘅車分分鐘波子都有
咪9up

租過幾次sixt
次次都係upgrade冇downgrade

sixt仲要係指定車款去租,夠哂均真
我當日朝早7點拎車,下午3點還車上cruise。女朋友又係機場附近酒店等緊我返去所以就無特別巡場睇。

但其實眼見有唔少靚車,有Shelby GT-H個類

拎架自己揸開嘅車,快快手出發算。當日仲去左nasa Kennedy space center 玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞