點解外國租車成日都downgrade 我架車?

167 回覆
294 Like 10 Dislike
Volvo同Lynk and co最多似Audi同VW
又未去到租波子比VW你咁誇
Lynk & Co (Chinese: 领克; pinyin: Lǐng kè) is a Chinese–Swedish automobile brand co-owned by Geely Automobile Holdings and Volvo Cars.[1][2] The company was founded in Gothenburg in 2016.[3]
試過喺捷克租架M5
俾咗個雷洛suv
用開sixt, avis
自膠,X5
試過book sedan, 之後俾咗架Tiguan
又試過book mini, 俾咗架X3
Hertz enterprise member成日俾upgrade
租完corolla變咗charger,pacifica
Avis,dollar真係未敢試住
泰國:avis 想租 CHR 去Safari,最後比左架civic我.....仲好舊,唔知咩來

台灣:3次都都租到自己想要既車款
有間仲100%必定有車

遲下日本,希望都比到自己想要既車款
Volvo好多款係吉利成都造

Lynk算係吉利嘅中級牌子
我覺得美國租車公司真係好率性

羅省LAX Hertz租Compact, suppose應該係Corolla之類嘅車,結果佢俾咗Infiniti FX50,另一次幫襯LAX Hertz租Compact, 佢俾咗Audi Q7

羅省LAX Enterprise租Compact, 結果佢俾咗Ford F350巨型pick up

羅省ONT Hertz租Compact, 結果俾咗Mini Cooper S

西雅圖SEA Enterprise租Compact, 結果俾咗Dodge Challenger

有一次諗住響紐約好難泊車,所以JFK的Dollar租Sub-compact, 諗住都係啲cheap cheap美國車,點知佢俾咗Ford Mustang

有一次有啲峰迴路轉,嗰次同幾個女仔一齊去拉斯維加斯,咁就響羅省San Gabriel Enterprise租咗Compact, 因為我嗰日唔得閒,叫咗個女仔friend幫手攞車, 結果夾硬俾咗架Toyota Yaris, 之後我揸返架車返去同佢理論,結果佢換咗架Benz E350俾我
屌咁本身揀貴啲嘅class咪好唔抵要俾多啲錢但係就揸返同款定係佢地會再upgrade?
其實都係租貴車有啲唔抵嘅,因為好多時係啲貴車租唔出,所以就隨機upgrade

不過好多時租貴車都仲有得再upgrade,有次我個friend結婚, 諗住Enterprise 租E350做花車,結果攞車嗰陣變咗Maserati Quattroporte, 真係超級大躍進啊
嘩屌,正嘢
Hertz reserve咗部GMC Yukon,過幾日拎,唔知有冇free upgrade
我都試過響西雅圖SEA Enterprise租Chevy Yukon, 結果俾咗Chevy Suburban, 咁樣唔知算唔算係upgrade呢
試過租自動波Toyota Yaris俾咗架棍波BMW 2系hatchback (過足棍波癮)
又試過租Ford Focus最後俾咗架Citroen C3 (唔算upgrade嘅不過叫做試吓啲小眾車)

利申兩次都喺英國
租邊間公司
同佢講唔要
我試過租架XC60
其實車行都唔知個日有冇車係個到
最後比左架S90我
但行李多一定要SUV,唯有退左
疫情之前,我都試過響英國被Sixt offer免費upgrade

有次響Heathrow明明租左架自動波Mini Cooper 5門版,因為架自動波Mini泊得太入,要褪開好多架車先攞到出嚟,結果結果個職員竟然Offer我free upgrade上去最尾嗰批Land Rover Defender 90不過係棍波,由於我唔想喺倫敦入邊揸棍波,所以我同個店員講我唔識揸棍波同埋堅持要返部Mini,結果個職員搵咗幾個職員夾手夾腳褪開咗十幾架車攞返部自動波Mini俾我
用turo. 除左D印度佬賤格唔入滿油比車都正常
Hertz 同Avis 都租。
不過鐘意Hertz多啲,好多時都有得upgrade 咁掣
德國試過細Toyota 變做Jeep.
澳洲試過細Toyota變做SUV.

Avis雖然就冇咁多呢啲upgrade,但次次啲customer Service都好好。
交車得60%電呢個要屌
好影響行程
同感有時真係哭笑不得
加拿大租車想要細suv 佢俾咗部4門jeep wrangler,再問下有冇細部啲 佢話有jeep grand cherokee
走寶了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞