9成按揭/高成數討論 - 27

602 回覆
0 Like 3 Dislike
無問題 月清就ok
之前做左8成按
依家收入多左,想原銀行甩擔保人係咪都要等兩年?定係唔洗
但係咪原銀行都要重做按揭?
同埋跌價係咪都要抬錢 / 加保費唔該
巴打想問
30歲 固定月入 5萬7, 但最近先知有學生借貸6萬未還(當年讀書學資借個隻, 都有7/8年前)
想聯同擔保人 36歲,固定月入2萬4,做8成半按揭買980萬

請問唔還6萬先既情況下 批唔批到?無言感激…
同問 純欠呢6萬咁耐未還 其實咁樣個信貸評級有無差到?
本人再無其他借貸或遲交卡數紀錄
我都係SCB
5月中 成交

諗緊要唔要補間細行
有冇九按手足口.4成星期都未批
要重做按揭 某啲銀行原行做既話可以免罰息
跟新估價做
學貸唔計入tu
你俾銀行既statements見唔到有還款記錄就無事
想問下而家各行新按cash rebate offers 係幾多
謝清解答
既然咁樣 以上情況 做85%按揭 買980萬樓
打算中銀優先 其次匯豐 應該批到? 感激🫡
想補充一句問
係咪可以用未扣mpf個收入計算都可以?
因為我用左扣埋mpf個數去計 係爭d未到8萬2
最worst咪搵財仔 搵到機會再轉按囉
用扣mpf前計
要有82067
正常申請2-3間
可以搵埋按揭中介賺回贈
CHING
想請問下原行重做按揭洗唔洗揾律師?

我打去銀行問重做按揭程序,個CS叫我直接部分還款,佢話如果重做按揭要揾律師(我feel佢係廣州CS,然後條友唔firm似鳩up)
想問下
如果過咗罰息期
想partial early repay, 當還10%
咁最新既repayment schedule會係點?
巴打你好
我10月收樓 650萬 聽人講唔使咁快申請按揭先,
提我可以7月先去申請 因為個結果 通常三個月內先有效 係咪啱?
我年收入 包佣金 約70萬 想做8成按揭 係咪問題都不大? 到時候直接去銀行問定有咩比較好嘅方法?
先多謝 感謝不盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞