9成按揭/高成數討論 - 27

988 回覆
1 Like 5 Dislike
想問下有冇人收到中銀offer成個月都仲未批到offer
借900萬 中銀直接話所有銀行都無cash rebate
結果我搵咗中銀 佢同我講我收入唔穩定,淨係可以借8成
想問吓如果自僱開無限公司,有稅單(利得稅利潤除開平均月入$30000),但就冇每月入錢落自己私人銀行戶口,請問咁樣做按揭有冇問題? 同需要交幾咩文件? 唔該哂
二手買賣?
佢地話按保唔會睇任何非底薪收入
問多一兩間睇吓點樣,如果真係咁就冇計啦 要嘔比多百幾萬 裝修要慳錢
想問下宜家白居二 九按洗唔洗壓測? 見政府放寬左但上網資料唔多
商業登記證
商業登記詳情核證本 (無限公司)
財務報表 (無限公司)
6個月公司/個人statement
稅單兩年
Mpf供款紀錄
唔好揾分行班人 佢哋乜都唔識
直接揾call center mortgage sales
三月初簽左臨約,經按揭轉介左三間銀行:集友、交通、工商,一星期後就已交齊申請表同文件,借7 成

集友最先批左,之後等埋交通通知話批左,就推左集友,因為交通回贈最高。然後兩星期前落分行開左供樓戶口。

到今日都未有消息話有offer letter,聯絡交通嗰邊都只係話已經幫我地個case 個quota 排到好前,轉介嗰邊話都會催銀行出信。依家好擔心,因為五月尾就要成交了 😭
等我問清楚佢地先 好似話我其他收入仲高過我底薪所以叫做不穩定
所以我係簽完offer letter 先推其他銀行,口頭offer 唔準的
因為其他銀行早出offer D,又要求限期內答覆 😥
唔係簽offer letter先順手開戶架咩
我第一次買樓,所以都唔係太清楚 🙈 even 推集友都係問清楚交通,都係佢話ok 啦咁我地先推

本身我都以為開得戶即係冇問題啦,點知個情況就係依家咁啦 😭
依家佢話臨成交前十日先簽offer letter 喎
你照叫返集友出信啦,出咗信又一定簽佢,唔出信就一定無野簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞