9成按揭/高成數討論 - 27

988 回覆
1 Like 5 Dislike
按揭巴,想問其實依加大貓做9成按揭,由交表去到mc到最最後批大概要幾耐? 個banker答我話大概個耐兩個月,其實真唔真 好擔心
中銀今日問我其他行批核情況.. 咁係咩意思
申請左差唔多一個月
你申請左邊幾間同幾時成交
HSBC HS 中銀 渣打 9月先成交
齊料兩三個星期
我9月頭成交,岩岩先交完表
你咁講我會唔會都趕唔切,駛唔駛再申請多幾間
除左個banker, 佢有另一位同事打左黎,其實有無話去到咩step

好多問題
想問400萬樓花,臨約1成
收樓再比多2成
借7成,易唔易批?咩bank好?
我本身有條學生資助數,其實淨係差政府萬幾蚊
每個月淨係還~500
呢幾年因為政府唔追人還錢
所以我只係記得就入一千幾百
填按揭果時唔記得左報呢筆負債
因為真係冇左件事
但係銀行statement之前有一筆payment寫住student loan
所以有一間銀行打黎叫我俾還款時間表
我都俾齊料佢,亦都有能力即時還晒筆數

我計埋呢條數都唔會超過供款比率
畢竟只係每個月幾舊水
但係依家啲銀行好似都唔想做按揭咁
會唔會屈我呃佢
係ig 見到廣告話做到3.925
係咪假,
Mortgage express
想問下有兩間銀行offer, 一間要簽咗offer之後睇樓, 一間話可以簽冇提到要睇樓

1. 想問下第一間簽咗offer先睇樓情況常見嗎?
2. 另一間唔洗睇會唔會又簽完之後先再話要睇?
收入夠計就得 唔會因為無主動報唔批
唔常見 正常睇左樓無問題先出offer
簽左再睇樓果間係咪恒生,恒生係咁 要簽左一份臨時既,之後睇樓,睇樓報告無問題就律師樓簽正式
唔係呀. Citi
其實student loan 洗唔洗主動申報 都幾年唔洗還了 等佢睇到問到先再比資料
我主動講比個banker知,佢話其實statement睇唔到唔洗申,唔比我補交資料
應該趕得切
你收到收樓信未?
唔使 查tu見唔到的
除非睇你出糧戶口statement見到你還款記錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞