9成按揭/高成數討論 - 27

602 回覆
0 Like 3 Dislike
美債
依家有mortgage link 其實放落去仲好,資金流動性大啲,日後資金調撥都易啲
所以最好係唔使按保下借盡
想問下 恆生 大貓 中銀 做按揭申請要等幾耐?
大貓2-3星期
師兄請問做地盤三沙細公司月薪但冇mpf係唔係都做唔到九成?
唔該巴打
想問按揭回贈
自己搵銀行會高啲定係搵按揭中介會高啲?
聽講按揭中介會係銀行回贈on top再比中介回贈
無mpf連高成數都難批
經中介會on top有中介回贈
銀行回贈就唔影響
但有機會loan amount會減埋中介回贈if你借盡9成
賣緊樓 成交日期係每月供款日後2日
如果提早幾日成交會唔會慳到一個月利息? 定每日計?
唔該巴打
係咪h plan?
H plan唔跟供款日做還款會有手續費
正常係 利率x提早還款額x剩餘日數 除365
如果岩岩供完款就成交 係咪調番轉我會蝕差唔多成個月利息?

如果提早幾日 都係比銀行罰幾日息?

唔該晒
批咗按揭但未drawdown,呢段期間申請信用卡會唔會有問題
唔該巴打
有個按揭offer 但成交日期可能岩岩好卡住
唔知做唔做extension好
係上年12月既靚offer黎
做extension又怕呢排會搞到無曬 cash rebate
想問大行會唔會淨係延長日期 唔會review個offer?
係 最好就供款日成交啦
或者早幾日
唔會
正常可以
我都有啲上年9月批
今年5月收樓
唔做extension等成交?
定照申請extension求保險,正常都可以keep到靚offer?
有啲5月尾到期 我同佢講5月頭至中都未收到信就要準備extend 應該都keep到同一個offer
唔係高成數得唔得

借7成5按揭,按揭保險費唔使俾,但係咪都要經HKMC批?

以上情況下,如果男女朋友未結婚,一個人做業主,一個人做擔保人得唔得, 但一定要直系親屬?
謝巴打 我banker都係講差唔多做法 咁應該穩陣
希望extend drawdown無乜特別野發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞