IT討論區(222)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
公司待你唔薄咪好嚟好去
應該將技術負債留喺公司
Non FI 垃圾title sa
不過都plan緊走
負皮 係咪意思唔好諗 進修?
問下自己想做啲咩先
再諗點向嗰個方法發展

你啲問題範圍咁闊好難答

我對呢一行感覺愈嚟愈悲觀
AI 會係呢幾年replace 大量 junior to middle嘅人
而俾人lay off嗰班又會同你一齊爭工
每年又咁多人出嚟搵食
工程師 (Engineer) (E) 第32至44點 (跳薪點: 第34,38點) $75,585 – $116,165
仲想讀咩
junior 一定影響最大
lay off嗰班降人工爭工
AI頂多係降低個學習門檻姐,
Front/back嗰班影響唔大,
因為AI寫完code仲要programmer睇同sign off。

Data Analyst嗰班就難搞,
因為嗰堆野ownership係user到,
又無你咁technical,本身好多公司都已經係user做番
user + Ai 寫係internal control個考慮離講係ok
寫錯user又識點manual workaround補飛
返左hk成個月仲系好唔慣工作的生活。。
學校個supply無咁快回調返
我明,正進行中
巴打 好似有一間叫connected group 做開呢啲位
覺得front/back會一人頂大量位
反而SA先係出路,要base on demand去make decision

data analyst 會大量變in house啫,應該唔會冇咗呢啲位嘅?
因為佢堅廢
畀咩task佢都炒哂粉
咁比佢炒粉
點解香港啲ai嚟嚟去去都係chatbot chatgpt
一係就self hosted llm做RAG, 政府都玩緊
喺香港搵工真係好容易
基本上識寫spring, sql, event driven就請, interview又會唔問得好深入底層原理
政府邊有GPU self host llm
7b?
Data 狗不嬲都係in house 多🤔
幾年經先
DGX A100 制裁之前都買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞