IT討論區(222)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Know what > Know how (fundamentally CS concept) >>>>>> library / syntax / coding stuff
認同,就算唔係取消offer,萬一啲條件最後改到好西唔通照轉咩
咁銀行都唔係全部用舊tech stack 既,某d bank 用kotlin,又有project都上 cloud,睇你搵唔搵到既啫
做銀行另外又可以轉ibank 或其他fs 或"fintech" project ,一樣有新野玩既
know what係點解
我fg時瀨過野
以為連跟拔咁大間公司信得過
話返工第一日先簽你可以唔洗特登請假
咁就比人撚到減人工冇晒福利咁跳糟
試過幾份都係第一日返工先簽 好彩冇中伏
見工/電話時用perm福利
到簽約果時變contract 0福利
病假仲要扣人工
唔係唔想學嘢
但對住公司啲stack真係乜興趣都冇晒
有乜新idea又要比無限層management approve

要學自己屋企落手搞吓selfhosting/homelab
玩吓side project算啦
連跟拔到底係邊間
應該係某間創立左過百年嘅港資 英式百貨公司
正確,宜家已經係港資
唔係不嬲都港資咩?
最初英資
明明concept先係know whatknow how係識得幾時同點樣用嗰啲concept
>係greater than唔係next steep
step*
Better Communication than AI
Solve problems faster than AI
Solve the problems that cannot be solved by AI

Be the AI developer (if you cannot beat them, join them)
我嘅意思就係know how難被ai取替過know what 。你可以問chatgpt what is ×××algorithm,佢最多咪好似textbook咁教返你,但啲人話chatgpt寫啲code就有問題(姐係how嗰一步就唔掂)。
ai冇know what到
佢收到你個問題predict你可能想問乜嘢
原來係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞