喺螺旋丸面前,千鳥/雷切算唔算係垃圾招?

351 回覆
61 Like 4 Dislike
作者原意就知每個家族有啲野特別

春野家特別平
話說千鳥流嗰啲算咩千鳥?
千鳥流=普通雷遁放電
千鳥刀=普通雷遁+卓羅刀
好似咩雷遁都當得係千鳥咁

千鳥流只係改變形態既千鳥 千鳥流唔計入千鳥既話
螺旋丸手裏劍都唔算係螺旋丸啦 近身技變左成粒車出去

雷遁.千鳥鎧甲!!
說明:將形態變化的千鳥査克拉覆蓋在身體上,進行高速移動。

boruto 佐助用千鳥刀既時候係要結印
雷影活化洗唔洗結印
作者原意就知每個家族有啲野特別

春野家特別平

旗木一族有白頭髮?
猿飛一族有火之意志
話說白牙講到同三忍齊名
居然冇比兜穢土出嚟
嗰陣我仲好期待父子對決,白牙畀buff柒西

仲有三忍個朵講到傳說級咁響
賜朵嗰位山椒魚半藏表現居然咁廢
真係唔明
卡卡西算唔算係比隻眼害左?
細個果陣無寫輪眼己經係天才忍者仲要勁快變中忍
話說白牙講到同三忍齊名
居然冇比兜穢土出嚟
嗰陣我仲好期待父子對決,白牙畀buff柒西

仲有三忍個朵講到傳說級咁響
賜朵嗰位山椒魚半藏表現居然咁廢
真係唔明

穢土本身能力唔係100%
加上三忍打山椒魚果陣
自來也無仙術 大蛇丸無禁術 鋼手無百豪
根本就無得比

自來也當年連螺旋丸都未識
好似仲用緊針地藏同d低能火遁
講到尾 兩件由細打到大 去到可以爆地球咁濟 都跟傳統最後一擊用返螺旋丸vs千鳥 雖然佐助加埋加具土命 但都55波 各無左一隻手 咁已經證明左螺旋丸一定勁過千鳥

雷切 千鳥 停啦好嘛
on9 一問
大蛇丸姓咩?
on9 一問
大蛇丸姓咩?

五行中 水係最少技加最廢

得鬼膠用得勁

得鬼膠用得勁

當二代火影冇到

得鬼膠用得勁

當二代火影冇到

二代水盾根本係雞肋
有身加穢土使鬼用水
招大仲要係互乘起爆符
照我睇只係得鬼膠挽水挽得真係勁

得鬼膠用得勁

當二代火影冇到

二代水盾根本係雞肋
有身加穢土使鬼用水
招大仲要係互乘起爆符

[世界大戰]互乘起爆符勁啲定手裡劍影分身勁啲
其實千鳥雷切係有咩分別?
話螺旋丸快個d
係咪未聽過4代火影名號
金色閃光啊,
區區螺旋丸快?ayfkm?

至於點解學唔到
個個學到主角就唔特別啦,
仲叫咩主角啊

What 7 u say?

牛排jar jar聲

咁你都好意思問

咁你都好意思問

其實真係一D 都唔好笑

玩到爛

得鬼膠用得勁

當二代火影冇到

二代水盾根本係雞肋
有身加穢土使鬼用水
招大仲要係互乘起爆符

[世界大戰]互乘起爆符勁啲定手裡劍影分身勁啲

三代最強火影 唔使問啦
千鳥係一點(指尖)放出查克拉,再加電屬性加強貫穿力,務求做到一擊必殺(卡卡西打角都)

螺旋丸比較係大範圍(掌手)持續釋放查克拉再加以旋轉切割對方(自來也打樹果part)

因為自身速度愈快 千鳥貫穿力(突刺強度)愈強
所以初學者要透過助跑加強速度
但同時俾四代話速度太快自己肉眼同肉體會跟唔上
突刺失敗俾人反擊時就一定避唔到,會硬食

寧次出回天果集唔記得邊個講過話正常人只可以一點或一個範圍釋出查克拉
要做到回天全身釋出查克拉
普通人根本無可能
除非有白眼睇穿穴道知道自己咩位可以釋放查克拉

就算釋出都要較自身旋轉先做到查克拉旋轉

所以單手做到持續旋轉係好困難

卡卡西天生比較小查克拉
再加上有隻超食查克拉既寫輪眼
所以根本唔適合用持續釋放查克拉既螺旋丸

所以千鳥比起螺旋丸更適合新手用

認同你講千鳥係喺手放出卓羅再加上雷屬 講求係貫穿力
但螺旋丸係令到手心集中一堆同方向旋轉既卓羅再集中落一個球形到 講求係旋轉力

你比千鳥打中你係會比人刺中穿過
但螺旋丸係會比人打中有一道旋轉力喺你身體穿過

當道旋轉力由手心打落去就會釋放 旋轉會慢慢加大 所以解釋到點解當時個水筒得後面爆

千鳥要用眼黎幫手第一當然係招技快啦 第二就係你想慢都慢唔到
上面講過千鳥講係貫穿既招式 如果刺落對手身上既角度唔同都好影響佢既威力
所以正確用法係應該計好角度以直線高"隊"埋去 當然如果夠快或者懶型Z形咁沖埋去都得既
有人話會好嘈 其實控制得好 出招者喺擊中目標前一刻先大量放出卓羅就可以減低被發現既機率

先唔好講個人快定慢 有眼定無眼
對於天生雷屬卓羅既人黎講千鳥會易學好多 因為佢要佢只要集中喺手放出大量卓羅就可以
唔似得螺旋丸要喺手心集中同方向旋轉既卓羅之後仲要整個波出黎 中間仲要keep住個旋轉唔可以亂 唔係就爆
但如果天生唔係雷屬卓羅就唔同講法 學千鳥除左要集中放出大量卓羅仲要apply返雷屬落去

破壞力黎講千鳥完全唔係螺旋丸果皮
但千鳥比螺旋丸更加有殺傷力

舉例 如果喺5塊版面前出同一招
千鳥會係打穿左一個窿 但螺旋丸係會打飛/爆哂啲版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞