有學生怕病仍戴口罩 校長:影相都不願除下 機構:社交模式難重回疫前

246 回覆
22 Like 86 Dislike
小朋友
感冒 還 感冒
細菌還細菌

你每日接觸到嘅少量細菌病毒都係有幫助
唔等於一接觸就感冒
其實我覺得仲衰,
群體免疫係大家都有果隻野的抗體或者身體好快認到果隻病毒/細菌,一有就殺哂,咁本身就唔會有病徵或養好多病毒出黎傳染人,
100萬個病毒,當每人每日自己殺一萬個,100人就殺哂,唔會走黎再傳染人,
但衣家100萬個病毒,本來有100人,50個載開口罩無低抗力,一日殺得果5000個病毒,自己病左仲有5000傳染人,其他果50人就殺到一萬,但都俾人感染左多左變12500個病毒,搞到自己都殺唔哂又病埋。

利申我已成年幾無帶口罩,上年到衣家病左三四次
屌你老母咩,以前少人戴,你帶咪異煩囉。家陣多人戴,咁就覺得戴左仲健康。得唔得呀仆街仔?
人類行為心理研究,討論都唔影響載緊嘅人呀?
咳嗰啲撚屌唔戴你戴都冇用
其實真係有啲架
你諗下 你接觸得少 當中咗會更易大病
更高病毒量 其實更易影響到屋企人
就黎講到無咳就無菌
上幾次爆啲人餐廳用膳咋
增加醫療系統負擔叫唔叫違反國安
屌 人地戴左就成世都唔會病架啦
上年口罩令取消無耐
我真係見有一對母女喺出面食飯真係咁樣
都話咗啲細路鳩戴口罩就係一世㗎啦
壞咗嘅一整代人
過去幾年啲流感計晒落武廢咋傻閪
我直頭無病過
回應內地兒童爆發肺炎 袁國勇:新冠防疫措施導致免疫力不足
https://lih.kg/ktHzbT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

袁國勇讀得夠唔夠多書呀口罩撚?
你個friend平時有冇鳩戴開口罩?
仲keep住一直戴口罩既

容貌焦慮 > 防疫
鳩戴得多口罩,增加免疫負債,一病就嚴重到入院,咪增加醫療系統負擔囉
低能,感冒每年都轉strain,你今年keep up完下年用返?
咁打flu vaccine嚟做乜
唔識唔好聲大大 照你講法 點解今年流感個數會升左咁多?突然間又冇計落去?口罩令解除之後流感個基線升左幾多你知唔知?

你去睇醫管局個入院率 個數全部都係化驗確診先計入去
流感同武肺用既藥唔同 唔會撈亂黎計
入得傳染病房既一定知佢中既係咩病毒

我個人係唔支持口罩令 但話口罩冇用係完全違反科學
如果口罩冇用 醫院啲醫護全部奶哂野啦

利申:醫護
你自己睇返佢原文點講啦反苗撚喺度斷章取義
做咩咁撚無腰骨quote袁國勇
聽日急速立幪面法完美解决問題
你依隻苗撚去打咋嘛
我廿幾年都冇打過流感苗,一次流感都冇中過
反而細個打過一次流感苗就病到仆街
有親戚就係打流感苗打到去賣鹹鴨蛋
政府自己戇鳩帶頭 肺炎都過咗咁耐
係咁宣傳咩病咩病幾勁幾犀利
其實傷風感冒有咩咁恐怖
啱啦分返開先啦
上面話要特登keep住感冒keep up喎
你戴咗口罩一樣平時會接觸到少量細菌病毒,你唔係生活喺無菌環境喎
https://x.com/drdavidsamadi/status/1351132860653166596
美國著名醫生都咁講啦

你當更係唔係一入醫院就戴口罩,戴足8個鐘唔除,唔飲水唔食嘢,放工出醫院先至除?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞