有學生怕病仍戴口罩 校長:影相都不願除下 機構:社交模式難重回疫前

246 回覆
22 Like 86 Dislike
其實戴口罩係為左保健康,如果唔係咁多人咳都唔戴口罩,周圍散播病毒,正常人係唔會戴口罩的。

利申,戴左4年口罩未中過感冒

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/208303/%E5%BE%A9%E5%B8%B8%E4%B8%80%E5%B9%B4-%E6%9C%89%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%80%95%E7%97%85%E4%BB%8D%E6%88%B4%E5%8F%A3%E7%BD%A9-%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E5%BD%B1%E7%9B%B8%E9%83%BD%E4%B8%8D

【有線新聞】口罩令去年三月解除,一年過去,社會是否已經全面復常? 我們會一連幾日了解下,今日先看看學生在復課後適應得如何。

就讀小五的芊鯨和敏希重回學校大約一年。黃芊鯨:「上網課的體育堂好像不太會出汗,上實體課感覺流更多汗,感覺好像更暢快。」不過其實剛剛復課時,體育堂仍要佩戴口罩。黃敏希:「跑步也要戴,很焗促、無法呼吸,不適要跟老師說,才可以站在一旁稍事休息。」直至半年前學校全面復常,上學時間延長,一堂接一堂,即使靜態課堂,他們也不覺得沉悶。黃敏希:「最大分別有甚麼不明白都可以直接面對面問老師,又可以與同學討論。」黃芊鯨:「之前只是聽老師在網上講課,都頗沉悶。」

不過雖說是復常,不少學生仍佩戴著口罩,芊鯨也是其中之一。黃芊鯨:「如果真的太熱,又或者有需要才脫下口罩,因為都不希望自己生病。」校長也說留意到,還有三分一學生會佩戴口罩。浸信會天虹小學校長馮耀章:「試過在上學年拍畢業照的時候,有個別學生不願意脫下口罩。已經習慣長期佩戴口罩,要他們脫下口罩,可能有少許社交恐懼,擔心不佩戴口罩沒有太多安全感。」

有關注青少年發展的機構則說,社會看似復常,但其實社交模式已經改變,青少年現時更習慣透過網絡與人溝通。小童群益會助理總幹事黃穎琴:「回到實體,你要求他出去跟人聊天,其實他們不知道應該怎樣,在適應上學生是有一點吃力的,整個社會都好像在追趕過去數年失去的東西,所以無論是課程內容、功課均追趕得很緊迫、逼得滿滿的,將他們拉回來,在實體上可多一點的參與。」她說要將青少年的社交及學習模式調校回疫情前並不容易,建議家長多點聆聽子女的心聲,學校亦應該多舉辦活動,增加學生與不同人的接觸。
我家姐個女連食飯都唔除口罩
係拉落嚟1下食1啖飯再戴返上去
防疫撚
祝佢大個變豬閪
搭車見到個男人,戴晒眼罩口罩
睇清楚係着住某國國旗嘅風褸
其實主要係怕病,中過一兩次感冒果種辛苦感覺,啲人情願焗少少都戴返口罩。
如果耐冇感冒 冇接受過外邊嘅細菌
人體裏面嘅免疫系統會比起外面嘅世界落後
到時一中就好撚大鑊
你戴口罩係為左防病 我戴口罩係為左可以閪人面人地睇唔到
有心病
廢撚到咁
本身有自然抵抗力,唔接觸下病菌又點會有抗體
樣衰嘅戴一戴都好
問題係有d人自己病唔戴口罩
咁你好難怪d人冇病走去戴
會唔會廢得濟
為咗防感冒戴幾年口罩
你話防到cancer就戴姐
坐車嗰陣
個個咳到成個交響樂咁
點樣唔帶
係 病左果啲唔戴 搞到人地冇病反而焗住戴
有啲人本身身體差 有長期病 免疫力低下 中左係好麻煩
人地戴口罩明明唔影響人 走去話人防疫撚
你戴口罩係為左可以閪人面人地睇唔到 我戴口罩係為左靚仔
呢個香港咁唔正常,又何來正常人
基本上靚少少既女而家都冇戴口罩
D女都係好鐘意戴口罩
無戴過口罩都成幾年先病一次果d點算
無病徵唔代表無中招
冇病徵算唔算病
點解要改自己個女個名叫芊鯨...
戴chin diaper 又戴翻上去有撚用咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞