7人車移民英國⋯⋯船運用邊間好?

182 回覆
13 Like 188 Dislike
移民英國 咁睇唔撚開 唔怕害到全家

澳洲紐西蘭好撚過啦屌
1. 減速設施唔畀你揸咁快,同方便行人過路,而且唔畀大車走捷徑。唔用呢啲收窄就要用減速壆上下起伏,仲唔舒服。
2. 條路你諗下係舊過大潭道水霸,仲要兩邊有行人道。已經係當時最先進技術。
一個家庭3個有牌就仲簡單,一定要逼佢地喺英國揸
我當年逼老婆喺英國考車添
短途咪迫返佢地揸,如果去road trip就一架七人車我揸哂
road trip不如揾下有冇7人車租好過
我諗你唔會個個星期去掛
我都帶左過去重租黎做咩同埋有架家庭車先可以有架玩樂車比自己
我個仔間小學 條掘頭巷
去親學校旅行/參觀活動 都會有雙層巴士入到去接送
咁撚平
我15年牌 6年NCD都要九百蚊
日本零件同歐洲零件唔同,到時要整就煩
計錢
28 car 賣幾多,autotrader 同款同年買幾多,運費幾多全部有得睇,自己諗值唔值

不過28 car 唔一定賣到,車行賤價收,嚟到買部車又唔係自己跟開可能有鍋氣,我dealer 買架a仔都要壞冷氣

保險
Auto trader 見到有同款出到俾都應該出到嘅,不過應該唔平,如果上網搵唔到要自己打電話去問,下一年上網搵到車牌就方便好多

維修保養
七人車咪又係雙田,通街都係點會唔識整

啲路窄
內街係窄又泊滿車,咪又係咁揸,呢到大把農夫車大SUV 都係咁,送貨啲van 仲大架過hiace
通街都日本車,大路零件點會無
我同事香港楂開Stepwgn RP1,運咗過嚟
保費£2000+

我喺香港都係揸RP3,賣咗先過嚟
買咗Qashqai
保費£500…
2010運乜鬼吖!

我兩年前過來,2016車都唔運啦
其中一個因素係怕俾人撞RP3尾門
有純揭背尾門換
平好多
Traffic calming呀 全世界都多咗
賣左佢過黎啦,保險預£2000+,運費又預3-5萬hkd
比幾年夠你買多架車,要整同mot可以好煩

另外英國人做野style我試過架bmw原廠換少少野都等左三個月零件,import車我唔知你有事要整幾耐
英國好少賣7人車同埋都好貴分分鐘運過去仲實際,呢邊全部都係2/4/5人車兩公婆一人一㗎,1000部車入邊都唔知有冇一部七人車,我住咗就嚟三年都淨係見過兩部 而且呢度可能冇得整。真心唔建議係英國揸七人車
有乜經濟效益?
唔係冇,睇細路幾大啦,5008 kodiaq terraco TOUREG SMAX sharan Q7 XTRAIL一街都係多到數唔晒,係MPV 少啫得ALHAMBRA 同TOURAN
應該話如果係Benz Volkswagen歐洲6/7人車係有既不過都唔似亞洲咁普及囉,可能10個家庭先有一部。同埋斷估樓主架七人車好有可能都係Toyota Nissan,呢邊我諗都local車行好少入貨 維收會好麻煩。 仲有如果啲人住鄉村啲 D路又窄 停車位又細 揸7人車真係自己搞自己。
揸過去啦咁近
吊,咁而家唔係英國人呀嗎。 下下都英國人點點點,你無自己思想ga咩? 英國人成日食mealdeal 又要跟咩?
其實bham 好多大霸王同佛,雙田整又唔會好煩

送返學d 路都好多農夫車 land rover, 窄唔窄睇技術

不過樓主搞咁多野送架錢七過黎,比我係度買過部車算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞