7人車移民英國⋯⋯船運用邊間好?

182 回覆
13 Like 188 Dislike
我見facebook 有英國車group 應該唔太冷門掛
我揸stepwgn 丫
樓主真係好醒
諗倒業內人士諗唔倒嘅財路。
其實要知冷唔冷門, 你係autotrader 搵唔到, 或者你個個年份嘅model 搵唔到, 或者你係insurance website quote 價要你打電話去個d, 就一定係屬於冷門.

你搵得3間insurance 都話要打電話去先quote 到你想要個個model 嘅話, 咁我好肯定話你聽個車保會好貴.

另外, 呢度乜鬼車group 都有, 好似我之前睇嘅Vellfire uk 車website 一樣. 唔少人架. 不過, 當我一睇裡面嘅post, 大量講嘅都係要邊度出insurance 先得, 講緊quote 價得幾間會受, 即係一係俾錢一係換車. 有d 就問邊度有得做MOT 呀, servicing 呀咁. 你知UK 有幾大, 就算有你咁啱搵到間要楂3粒鐘先到嘅地方做servicing, 你係咪真係有恆心咁樣養住架車而所有野都要俾個premium 係整/唯修. 未來你換車係差唔多直接total 左佢因為無人會買....呢個你真係要考慮清楚.
下面條隧道真心on9
rn5而家香港都係幾萬蚊部
豉油貴過雞
我又唔覺喎
揸咗幾年Serena 轉揸Model Y
先發現Serena其實算窄身
去親啲陌生街道,我見到兩邊泊滿車,仲可能有對頭車,我都盡量唔駛入去。好佩服啲貨車司機同七人車司機。
咩財路?
師兄保險出左邊間?
等我都去問下價
我個部係rp1,個陣全新買返黎一手一腳湊大,賣又煩咪帶埋過去
我第一年係呢間買到
https://www.advanceinsurance.co.uk/import-car-insurance/

第二年update左個data base,係compare market入車牌揾得返部車就平返

早2日先買完 ,今次買第三年,每年一完約就加價,年年都要Quote 十間八間先搵到D 價錢冇咁貴,都唔係做生意 打劫咁 🤬
MOT應該係最易果part

係保險真係難搞
呢度都唔似香港咁, 年年都預你轉公司
好似有車牌之後,出保險就方便得多
無車牌嗰啲,入車嘅資料次次入勁耐
Agree
日本7人mpv好窄
大量suv ev比mpv闊都周街行

我認為最重要諗保險同維修

我早兩年都想運架cx-9 但成個歐洲都無賣同款
最後放棄
英國啲二手車好貴 同香港係兩個世界
呢邊嘅行貨車就係, 水貨車都係要打電話,除左佢update左個data base 先會入車牌 搵到部車
都係一dd車款, 你睇返sti type r個堆又抵玩過香港
係喎 type r mx-5 呢堆車又好抵買
掉返轉香港二手價就好勁
係呀!早排先想入部mx5 rf玩下, 依家越睇越平
其實點解要七人車,個家庭大到下下要七人車先坐得曬?
揾多個人揸,出多部車分分鐘保費仲平
我個case就係兩老係度有車牌但係又唔願揸車, 我又一家大細, 變咗出街真係要一架大車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞